Protesti u Srbiji: Počelo okupljanje u Novom Sadu

Izvor: Blic, 23.Apr.2017, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u Srbiji: Počelo okupljanje u Novom Sadu

Petnaesti po redu protest "protiv diktature" počeo je večeras na novosadskom Trgu Republike.

Organizatori su za današnji skup najavili podršku prosvetara. U najavi za današnji protest se navodi da su proteste "protiv diktature" podržali Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, kao i Forum beogradskih osnovnih škola. Članovi tih sindikata danas prisustvuju protestu.

Na skupu je nešto manje ljudi nego juče. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Na početku protesta, Miran Pogačar iz Studentskog pokreta Novi Sad rekao je da je ovo još jedno okupljanje i oslobođanje Novog Sada na par sati. On je kazao da je današnji protest važan zbog podrške prosvetara.

Pogačar je pročitao pismo studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji su izrazili podršku ljudima koji danima protestuju u gradovima širom Srbije. U pismo se, između ostalog navodi, da se iz zahteva srpskih studenata vidi da ljude u Hrvatskoj i Srbiji tište isti problemi.

Miodrag Vlašić, profesor u Elektrotehničkoj školi u Novom Sadu, koji inače svakodnevno dolazi na proteste rekao je da bi trebalo da bude obrnuto, da su proteste pokrenuli prosvetari, a studenti njih podržali.

Dušan Kokot iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine govorio je o problemima u sistemu obrazovanja, kritikovao dualno obrazove, a osvrnuo se i na Dan knjige, rekavši da ga na televiziji neće videti, jer ova vlast "beži od knjiga". On se osvrnuo i na kupljene diplome, nazvavši ih ambrozijom društva, a kako je rekao, sada postoji nekoliko opcija koje građani imaju. Kazao je da svi mogu da se spakuju i da odu, ali da on preferira borbu.

Protestna šetnja u Novom Sadu danas će se kreteti izmenjenom rutom, pošto će demonstranti sa Trga Republike proći kroz Zmaj Jovinu Ulicu, a zatim će u Jeverjsku Ulicu ući preko Trga Slobode, a zbog toga  danas neće ići Ulicom Modene i Bulevarom Mihajla Pupina. Oni će iz Jevrejske skrenuti na Bulevar Oslobođenja, pa u Ulicu Maksima Gorkog u kojoj se nalazi zgrafa Radio-televizije Vojvodine. Kolona će zatim proći Stražilovoskom ulicom, a šetnja će biti završena ispred zgrade Vlade Vojvodine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Protesti u Srbiji: Građani okupljeni u Novom Sadu i Nišu

Izvor: Blic, 23.Apr.2017

Petnaesti po redu protest "protiv diktature" počeo je večeras na novosadskom Trgu Republike...Organizatori su za današnji skup najavili podršku prosvetara. U najavi za današnji protest se navodi da su proteste "protiv diktature" podržali Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, Unija sindikata...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.