Protest zbog Savamale i ispred RTS-a

Izvor: RTS, 25.Maj.2016, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog Savamale i ispred RTS-a

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" organizovala je protest ispred Skupštine grada Beograda zbog rušenja objekata u Savamali, uz zahtev da svi odgovorni za rušenje podnesu ostavke. Nakon protesta usledila je šetnja u znak podrške novinarima, a okupljeni su se zaustavili ispred zgrade Radio-televizije Srbije.
Protest "Čiji grad? Naš grad!" počeo je minutom ćutanja kojim je odata počast čuvaru objekata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Savamali Slobodanu Tanaskoviću i svedoku rušenja, koji je preminuo na Vojnomedicinskoj akademiji.

Potom su se sa improvizovane govornice okupljenima obraćali predstavnici "Ne da(vi)mo Beograd", nevladinih organizacija i gosti inicijative iz Niša i Kraljeva.
Radomir Lazović iz Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" poručio je da vlast neće imati mira jer "Beograd nije mali" i istakao da se oni ne plašše i da neće da ćute.
Zahvalio je predstavnicima građanskih pokreta iz Kraljeva, Valjeva, Novog Sada i Niša koji su podržali današnji skup.
"Naši su gradovi unakaženi, a ljudi očajni ali nam je najteže i najviše nas boli što se ćuti", rekao je Lazović i dodao da inicijativa zato i pozdravlja novinare koji neće da ćute.

Naveo je i da inicijativa podržava one koji postavljaju pitanja, "one koji se smeju dok premijer priča bajke i one koji traže prave odgovore".
"Poruka je ista za sve - ne plašite se, oduprite se", rekao je Lazović često prekidan skandiranjem okupljenih "ostavke, ostavke".
Na skupu su zatražene ostavke gradskih čelnika.
Okupljeni su nosili transparente "Neće vam proći", "Ko se boji Malog još?", "Skinite fantomke", "Fantomi iz Skupštine", "Vučić sve zna", "Zbog slobode", "Pale su maske, kada će i Vlada", kao i male zastavice sa natpisima s jedne strane "Čiji je grad?" i druge "Naš grad!".
Sa improvizovanog razglasa ispred gradskog parlamenta neprestano se puštala muzika, tu su bili i bubnjari, a oko 18 časova bio je ispunjen ceo plato ispred Skupštine grada.
Okupljeni su sa sobom nosili balone, mnogi od njih imali su i pištaljke i druge slične stvari kojima su želeli da iskažu svoje protivljenje svemu što se dešavalo u noći između 24. i 25. aprila u Hercegovačkoj ulici.
Pored građana protestu su se priključile javne ličnosti kao i predstavnici opozicionih stranaka, među njima i Boris Tadić, Zoran Živković, Sanda Rašković Ivić, Đorđe Vukadinović.

Nakon završetka protesta okupljeni su krenuli u šetnju u znak podrške novinarima, kojoj su se priključili i medijski radnici na poziv Nezavisnog udruženja novinara Srbije.
Kolona je prošla Trgom Nikole Pašića pored zgrade Večernjih novosti, Nušićevom i Svetogorskom ulicom pored zgrade Politike i zaustavila se u Takovskoj, ispred zgrade Radio-televizije Srbije.
Tu im se sa govornice na kamionu obratila novinarka Jovana Gligorijević, koja je rekla da se pored "noćnih rušenja" događaju i "noćne smene" u RTV, koji je nazvala "jedinim pravim javnim servisom u Srbiji".
Jedan predstavnik inicijative je kritikovao rad drugih medija, te izneo tvrdnju da novinare "pozivaju Suzana Vasiljević i Aleksandar Vučić" i govore im šta da piššu.
Skup je preventivno obezbeđivala policija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završen protest zbog rušenja objekata u Savamali (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Maj.2016

Protest "Čiji grad? Naš grad!", koji je Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" organizovala zbog rušenja objekata u beogradskoj Savamali, završen je večeras ispred Skupštine grada Beograda, uz zahtev okupljenih da svi odgovorni za rušenje podnesu ostavke...Okupljeni su potom krenuli u šetnju u znak...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Protest ispred Skupštine grada završen, počela je šetnja do medijskih kuća

Izvor: Beta, 25.Maj.2016

Protest "Čiji grad? Naš grad!", koji Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" organizuje zbog rušenja objekata u beogradskoj Savamali, završen je ispred Skupštine grada Beograda, uz zahtev okupljenih da svi odgovorni za rušenje objekata u Savamali podnesu ostavke.Okupljeni su potom krenuli u šetnju u...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.