Povezivanje radnog staža spas za radnike stečajnih preduzeća

Izvor: RTS, 30.Jun.2015, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povezivanje radnog staža spas za radnike stečajnih preduzeća

Vlada je donela odluku o uslovima povezivanja staža, čime će biti rešen problem radnika u 526 preduzeća sa spiska Agencije za privatizaciju. Problem rupa u stažu najpre će biti rešen onima koji su već predali zahtev za penzionisanje ili će to učiniti do kraja godine. U poslednjih petnaestak godina ovo je četvrti i, kako se nadležni nadaju, poslednji poduhvat povezivanja staža.
Odluka o uslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povezivanja staža je, posle niza loših, dobra vest za radnike preduzeća koja su već u stečaju ili će uskoro otići pod stečaj. Ukoliko je neko pokrenuo sudski spor za naplatu dugovanja, mora da ga prekine ako želi da na ovaj način poveže staž.

Problem nepovezanog staža najvažniji je onima koji mogu u penziju.
"Iskreno se nadam da će se to desiti što pre, s obzirom na to da imamo veliki broj kolega koje su po ranijem programu odlazile iz '14. oktobra' i koje su na tržištu rada ili ne mogu da ostvare pravo na penziju", kaže Dejan Mutavdžić iz Sindikata "Nezavisnost" IMK "14. oktobar".
Povezivanje radnog staža mnogo znači i Dragoslavu Pavloviću, radniku IMK "14. oktobar", koji je u fabrici 35 godina i šest meseci.
Pravo na povezivanje staža imaju četiri grupe sadašnjih i bivših radnika – svi zaposleni u preduzećima koja ove godine odlaze ili su otišla u stečaj, oni koji su u vreme podnošenja zahteva za penziju radili u preduzeću koje treba da se privatizuje, oni koji su uslov za penzionisanje stekli u drugoj firmi, ali imaju deo staža u preduzećima sa spiska Agencije za privatizaciju.
Staž će biti povezan i svima koji u tim preduzećima do kraja godine steknu jedan od uslova za penzionisanje.
"Ukupno se računa da će to pravo iskoristiti oko 13.000 zaposlenih i da će ukupan iznos za ove namene biti oko tri milijarde dinara", kaže pomoćnik ministra pravde Milun Trivunac.
Dodaje da će se kroz postupak privatizacije rešiti i pitanje vezivanja staža onih koji nisu pred penzijom a imaju neuplaćen staž za godine rada u tim preduzećima.
"Novi kupci će u slučaju prodaje kapitala tih preduzeća, preuzeti i dug i biće u obavezi da isplate dug prema Fondu PIO", kaže Trivunac.
Procenjuje se da svakom zaposlenom u tim preduzećima u proseku nedostaju uplate za oko četiri godine staža. Vlada će novac za to dati kao deo budžetske dotacije Fondu, ali ovo povezivanje staža, kažu nadležni, neće biti o trošku države.
Očekuju da se taj novac po okončanju privatizacije vrati u budžet, iz stečajne mase ili od novih vlasnika preduzeća.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Želvoz" ode u stečaj

Izvor: Večernje novosti, 01.Jul.2015, 08:10

SMEDEREVO - Skupština akcionara "Želvoza" donela je odluku o pokretanju stečaja u fabrici, počev od 1. jula. Predlog je potekao od Nadzornog odbora, s obzirom na to da je firma, od raskida privatizacije, u restrukturiranju i pod upravom Agencije za privatizaciju. Od pre mesec dana. "Želvoz" se našao...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.