Popisivači odbijaju da upišu građane kao ateiste

Izvor: Blic, 02.Okt.2011, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popisivači odbijaju da upišu građane kao ateiste

U toku prva dva dana trajanja popisa, više građana prijavilo je nepravilnosti u vezi sa upisivanjem njihove veroispovesti, saopštilo je danas udruženje Ateisti Srbije, ispred Koalicije za sekularnu državu.

Popisivači su, naime, odbili zahtev građana da budu upisani kao ateisti ili nereligiozni, uz netačno obrazloženje da takva mogućnost nije predviđena pravilima popisa.

Na insistiranje popisivača, ti građani su upisani kao da se nisu izjasnili, iako su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jasno izjasnili kao ateisti ili nereligiozni.

U saopštenju Ateista Srbije navodi se da to predstavlja grubo kršenje pravila, kojeg je bilo i na prethodnom popisu 2002. godine, što je rezultiralo podatkom od samo pola odsto ateista u Srbiji.

"Podsećamo da je Republički zavod za statistiku više puta saopštio da građani imaju pravo da se na popisu izjasne kao ateisti ili nereligiozni", navodi se u saoštenju i dodaje da odbijanjem da upišu ono što im građani kažu, popisivači

rizikuju da budu prijavljeni i novčano kažnjeni.

Povezane vesti: Albanci sa jugu Srbije odbijaju da se popišu Ljajić: Poziv na bojkot doživeo potpuni fijasko Počinje popis stanovništva Makedonija: Predsednica komisije podnela ostavku, popis nije ugrožen Za popisivače najmanje 10.000, u proseku oko 22.000 dinara

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.