Polovina stanovnika Srbije ima samo osnovnu školu

Izvor: Blic, 17.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polovina stanovnika Srbije ima samo osnovnu školu

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj je tokom poslednjih 15 godina opao broj visokoobrazovanog stanovništva i da gotovo polovina stanovnika ima završenu samo osnovnu školu ili ni to.

Na debati "Obrazovanje i razvoj ljudskih resursa Srbije" u beogradskom Sava centru, Đelić je naglasio da samo sedam odsto stanovnika ima visoku stručnu spremu, da 22 odsto stanovništva Srbije starijeg od 15 godina ima nepotpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osnovno obrazovanje i 24 odsto ima završenu samo osnovnu školu.

"Posebno je loša situacija u seoskim sredinama i romskim naseljima. Oko 20 odsto dece sa sela i polovina dece iz romskih nasenja nikada ne bude upisana u školu", naveo je Đelić i dodao da u Srbiji postoji oko hiljadu osnovnih škola sa manje od sto đaka.

Potpredsednik Vlade Srbije je naglasio da je "za dolazak stranih investitora u Srbiju bitan i nivo obrazovanja u društvu, koliko se govore strani jezici, kao i to koliko je narod spreman da prima nove ideje.

"Potrebno je definisati razvojni okvir za obrazovanje i uskladiti obrazovnu politiku sa ostalim priporitetima društva", zaključio je Đelić.

Ministar provete Zoran Lončar se založio za postizanje sveobuhvatnog društvenog konsenzusa o tome kojim putem treba da ide razvoj obrazovanja u Srbiji.

"Obrazovanje se ne sme ostaviti na milost i nemilost političkim dešavanjima i izbornim rezultatima", poručio je Lončar.

Prema njegovim rečima, jedan od prioritetnih zadataka nove vlade trebalo bi da bude i donošenje nacionalne stragetije obrazovanja.

"Obrazovanje treba da bude u središtu ekonomiih reformi Srbije", rekao je Lončar.

On je ukazao na to da svake godine u Srbiji ostane slobodnih deset hiljada mesta u srednjim školama i naveo da đake treba privući da upisuju srednje škole.

Zalažući se za razvoj obrazovanja, Lončar je ukazao i na neke disproporcije i izrazio čuđenje što je u 2008. godini iz Nacionalnog investicionog plana za obrazovanje predviđeno 1,26 milijardi dinara, dok će u žičare biti investirano tri milijarde.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.