Izvor: RTS, 20.Feb.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari utiču na rad policije

Više od dve trećine građana Srbije smatra da "političari imaju uticaj na operativni rad policije", pokazalo istraživanje "Stratedžik marketinga". Za 37 odsto rad policije primetno poboljšan. Dačić: Uvažavamo mišljenje građana.

Većina građana Srbije, njih 70 odsto, smatra da u policiji postoji volja za borbu protiv kriminala i korupcije, ali 35 odsto misli da zbog korupcije i političkih pritisaka policija "nije u poziciji" da to radi, pokazalo je istraživanje "Javno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mnjenje o reformama policije".

 

Prema istraživanju "Stratedžik marketinga", koje je predstavljeno na zajedničkoj konferenciji za štampu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Misije OEBS-a u Srbiji, 74 odsto građana smatra da "političari imaju uticaj na operativni rad policije".

U tom istraživanju iz novembra 2008. na uzorku od 1.540 ispitanika, koje je naručila Misija OEBS-a u Srbiji, 55 odsto građana smatra da politički uticaj na operativni rad policije "teško može da se izbegne", a njih 77 odsto taj uticaj smatra "neprihvatljivim".

Prema tom istraživanju, građani su kao najveće probleme navodili organizovani kriminal, pre svega trgovinu drogom, zatim korupciju i "nasilje na javnim mestima", ali su pominjali i "saobraćajne nesreće, nizak standard i nezaposlenost".

Policija najneefikasnija u borbi protiv organizovanog i privrednog kriminala

Kada je reč o radu policije, prema tom istraživanju, građani smatraju da je policija najmanje efikasna u borbi protiv privrednog i organizovanog kriminala, kao i u rešavanju slučajeva napada na novinare i javne ličnosti, a da je najefikasnija u zaštiti javnog reda i mira.

Kako je navedeno, većina građana smatra da je došlo do pogoršanja kada je reč o borbi protiv trgovine drogom, korupcije i organizovanog i privrednog kriminala.

Prema podacima "Stratedžik marketinga", 32 odsto građana smatra da je za to najodgovornija Vlada Srbije, 29 odsto da je odgovorna policija, a njih 19 odsto za to krivi pravosuđe.

Većina građana, njih 55 odsto, smatra da je u policiji "mnogo prisutna" korupcija, 37 odsto da policija u Srbiji poštuje ljudska prava, a njih 74 odsto da policija "deluje kao instrument u zaštiti Vlade".

Kada je reč o radu policije, 37 odsto građana Srbije, prema tom istraživanju, smatra da je primetna promena na bolje, a njih 11 odsto da je reč o pogoršanju.

Poverenje građana u policiju ključno za njen uspešan rad

Posle predstavljanja rezultata istraživanja "Stratedžik marketinga", ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da će policija u radu i reformama uzeti u obzir te podatke.

"Ovi rezultati nam predstavljaju pravac daljih aktivnosti. Dužni smo da uvažimo mišljenje građana", rekao je Dačić i dodao da bi takva istraživanja mogla da se rade periodično.

Ministar policije je istakao da je poverenje građana u policiju ključno za njen uspešan rad. 

"Moja uloga kao ministra nije da ograničavam rad policije, već da joj omogućim da se nesmetano bori protiv kriminala i korupcije", rekao je Dačić.

Šef Misije OEBS-a Hans Ola Urstad je rekao da je potrebno "približiti građane policiji i policiju građanima".  Ola Urstad je podsetio i da je istraživanje Stratedžik marketinga "Javno mnjenje o reformama policije" prvo takvo istraživanje još od 2002. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Građani uvereni da je MUP politizovan

Izvor: Danas, 20.Feb.2009

Tri četvrtine građana Srbije, tačnije njih 74 odsto, smatra da političari imaju uticaj na operativni rad Ministarstva unutrašnjih poslova, dok samo pet odsto smatra da ne postoji nikakav uticaj. Mešanje političara u rad policije 55 odsto građana smatra neizbežnim, uprkos opštem mišljenju 77...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.