Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija prati poznate

Beograd -- General MUP-a Srbije Miroslav Milošević naredio pograničnoj policiji da beleži ulaske i izlaske iz zemlje svih značajnih ličnosti.

B92 saznaje da je Milošević naredio praćenje ulazaka i izlazaka svih značajnijih ličnosti iz Srbije i Crne Gore i podnošenje izveštaja o tome centrali policije. Od policije nije dobijeno objašnjenje svrhe takvog postupanja prema građanima, a stručnjaci upozoravaju da ta vrsta praćenja nije zakonita.

Miroslav Milošević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naredio je, kako se navodi u dokumentu, svim pograničnim policijskim stanicama da, u cilju bolje informisanosti i prećenja bezbednosne situacije u zemlji, evidentiraju i hitno izveštavaju operativni centar MUP-a Srbije i dežurni centar Uprave pogranične policije, između ostalog, o prelascima državne granice značajnih ličnosti Srbije i Crne Gore i stranaca. Prema saznajima B92, policajcima na granici je naloženo da beleže i izveštavaju o prevoznim sredstvima i saputnicima takozvanih značajnih ličnosti.

Dragan Šutanovac, član Odbora Skupštine Srbije za bezbednost, misli da iza naređenja stoji ministar policije Dragan Jočić i očekuje da na takvo naređenje reaguju i domaća javnost i Savet Evrope. "Pozadina toga može da bude da ministar unutrašnjih poslova želi da kontroliše kretanje svih javnih ličnosti u Srbiji, pre svega kako bi video s kime se oni kreću, iz kojih razloga, da li idu privatno ili ne. Sve to nije utemeljeno u zakonu i zaista mi je teško da kažem šta je on imao u glavi kada je takvu depešu inicirao", kaže Šutanovac.

U Komitetu pravnika za ljudska prava upozoravaju da se takvom naredbom krše ljudska prava. Mirna Kosanović iz te organizacije navodi da takva naredba nije u skladu sa Ustavom zato što može da je izda samo sudski organ. "Način koncipiranja naredbe otvara prostor za razne zloupotrebe jer je na organima unutrašnjih poslova da odrede koga će kontrolisati, u kojoj meri, kako, koliko će nekoga zadržavati, tu jednostavno ne postoji granica", kaže ona.

Naređenje je na snazi od aprila prošle godine, a Šutanovac upozorava da takva naređenja nisu postojala čak ni u vreme kada je policijom rukovodio režim Slobodana Miloševića i kada je veliki broj dosijea o građanima nastao u arhivama Državne bezbednosti.

Miloš Aligrudić, šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije, izjavio je da nije obavešten o postojanju pomenute naredbe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.