Počinje da radi Fond za lečenje u inostranstvu

Izvor: BKTV News, 28.Nov.2014, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje da radi Fond za lečenje u inostranstvu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže za RTS da će danas biti održana prva sednica Nadzornog odbora Fonda za lečenje u inostranstvu, čime će taj Fond zvanično početi sa radom. Prioritet će imati deca, a svi građani i firme moći će da uplate novac u Fond, ističe ministar.

Zlatibor Lončar kaže da će Fond za lečenje dece u inostranstvu zvanično početi da radi danas i da će sednica Nadzornog odbora Fonda biti održana u Novom Sadu.
Procedura da bi neko >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << mogao da ide na lečenje u inostranstvo o trošku fonda jeste da su iscrpljene sve mogućnosti za lečenje deteta u Srbiji, rekao je ministar zdravlja je, gostujući u Dnevniku RTS-a.
„To znači da je neophodno da je više lekara saglasno da više ovde ne možemo da pružimo pomoć. Sledeći korak je formiranje komisije od naših i stranih stručnjaka koji će odlučivati u kom svetskom centru je najbolje da dete nastavi lečenje“, objasnio je Lončar.
Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je garant Fonda, a mogućnost da uplate novac imaju svi da – i fizička i pravna lica.
„Fond će biti krajnje transparentan – svi građani Srbije imaće uvid u to ko je i koliko uplatio. Biće dinarskog i deviznog računa“, ističe Lončar.
Govoreći o primeni mera štednje u oblasti zdravstva, ministar navodi da Vlada vodi štedljivu politiku, ali da to ne ide na teret pacijenata.
„Biće manje cene lekova i nekih usluga tako da pacijenti neće osetiti“, kaže Lončar.
Kada je reč o otvaranju konkursa za nova radna mesta zdravstvenih radnika, ministar kaže da će zdravstvene institucije do ponedeljka objaviti konkurs za zapošljavanje novih ljudi.
Lončar ističe da je Vlada Izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti država krenula u rešavanje problema nedostatka specijalista i subspecijalista.
„Do sada je stiglo preko 1.600 zahteva za specijalizaciju. Hoćemo da budemo korektni prema svima. Ima i onih koji nisu doneli kompletnu dokumentaciju, tako da je sada potrebno da oni koji su se komplementiraju dokumenataciju“, dodaje Lončar.
Ministar ističe da je najviše potrebno pedijatara i neurologa i dodaje da je cilj da za pet do deset godina „nemamo probleme koje imamo danas“.
Govoreći o slučajevima nestalih beba, ministar naglašava da će resorno ministarstvo dati sve od sebe da se taj problem reši.
„Pitanje je sa pravne strane da li će biti formirana komisija ili će se doneti zakon. Ministarstvo ima aktivnu ulogu, hoćemo da ta priča počne i da se je do kraja završimo. Rešićemo to na najbolji mogući način“, ističe Lončar.
Ministar zdravlja navodi da je obezbeđen novac za kupovinu novih gama noževe, tako da će oni koji su ranije išli u druge gradove ne operacije, to moći da urade i u Beogradu.
Govoreći o problemima u sistemu zdravstva, kao što su duge liste čekanja i ljubaznost zaposlenih, ministar kaže da se radi na njihovom rešavanju.
„Znate da se liste čekanja smanjuju i da za sada imamo ozbiljne rezulatate. Ministarstvo ima stav nulte tolarancija prema korupciji“, kaže Lončar.
Izvor: RTS
The post Počinje da radi Fond za lečenje u inostranstvu appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LONČAR: Fond za lečenje dece u inostranstvu danas počinje da radi

Izvor: Kurir, 28.Nov.2014

Da bi neko mogao da ide na lečenje u inostranstvo o trošku fonda jeste da su iscrpljene sve mogućnosti za lečenje deteta u Srbiji, kaže ministar zdravlja..BEOGRAD - Fond za lečenje dece u inostranstvu danas zvanično počinje sa radom, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je prvi milion...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.