Petacima tri nova predmeta od septembra

Izvor: RTS, 22.Mar.2017, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petacima tri nova predmeta od septembra

Budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta: to su informatika i računarstvo, tehničko i tehnologija i fizičko i zdravstveno vaspitanje, piše "Politika".
Dosadašnji izborni predmeti kao što su čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar - za njih će biti vannastavne školske sekcije, ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razrede.

Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, za nepuna četiri meseca, iznedrio je promenjen i osavremenjen plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja.
"Informatiku kao obavezan predmet uveli smo u petom razredu sa jednim časom nedeljno, sa sadržajima oslonjenim na program izbornog predmeta informatika i računarstvo koji je prošle godine usvojio Nacionalni prosvetni savet. Predmet tehničko i informatika postaće tehnika i tehnologija", kaže pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović.
Dodaje da je iz bivšeg tehničkog i informatike izbrisan informatički deo, jer informatika i računarstvo postaju zaseban predmet.
"Praznina je dopunjena sadržajima kojima se podstiče razvoj preduzetništva kao međupredmetne kompetencije čime je osavremenjena nastava tehnike i tehnologije, dodaje Mijatovićeva.
Kaže da će fizičko vaspitanje prerasti u fizičko i zdravstveno vaspitanje.
Savremena varijanta fizičkog i zdravstvenog vaspitanja zauzeće dva časa nedeljno u rasporedu, dodaje Mijatovićeva.
Izabrani sport, sadašnji treći čas fizičkog, prelazi u vannastavne aktivnosti. Na njegovo mesto ulazi informatika, tako da dece neće imati više časova nego sada, uveravaju nadležni.
"Uvode se obavezne fizičke aktivnosti van redovne nastave koje bi, da su u rasporedu, zauzimale čas i po nedeljno, odnosno 54 časa godišnje, kaže Mijatović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novine u školstvu: Petaci dobijaju tri nova predmeta

Izvor: B92, 22.Mar.2017

Beograd -- Budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta: informatiku i računarstvo, tehničko i tehnologiju, fizičko i zdravstveno vaspitanje..To piše "Politika" u izdanju za sredu...Dosadašnji izborni predmeti kao što su čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti,...

Nastavak na B92...

Politika: Petacima TRI nova predmeta od septembra

Izvor: Blic, 22.Mar.2017

Budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta: to su informatika i računarstvo, tehničko i tehnologija i fizičko i zdravstveno vaspitanje, piše Politika...Dosadaššnji izborni predmeti kao što su čuvari prirode, svakodnevni žživot u proššlosti, hor i orkestar...

Nastavak na Blic...

Od septembra tri nova predmeta za djake petog razreda

Izvor: Beta, 22.Mar.2017

Učenici koji će u septembru poći u peti razred imaće tri nova predmeta - Informatika i računarstvo, tehnika i tehnologija i fizičko i zdravstveno vaspitanje, piše Politika u današnjem izdanju.Kako piše list, ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije razrede dosadašnji...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.