Petaci dobijaju nove predmete: Informatika i računarstvo, tehnika i tehnologija!

Izvor: NovaEnergija.net, 23.Mar.2017, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petaci dobijaju nove predmete: Informatika i računarstvo, tehnika i tehnologija!

Učenici koji će u septembru poći u peti razred imaće tri nova predmeta – Informatika i računarstvo, tehnika i tehnologija i fizičko i zdravstveno vaspitanje, piše Politika.
Kako piše list, ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije razrede dosadašnji izborni predmeti – čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar biće vannastavne školske sekcije, a budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << /> Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja napravio je osavremenjen plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja.
Urađen je i nastavni program za pet razred koji bi se mogao primenjivati od septembra, navodi list.
Informatiku kao obavezan predmet uveli smo u petom razredu sa jednim časom nedeljno, sa sadržajima oslonjenim na program izbornog predmeta informatika i računarstvo koji je prošle godine usvojio Nacionalni prosvetni savet. Predmet tehničko i informatika postaće tehnika i tehnologija“, rekla je za Politiku pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović.
Ona je navela da je “iz bivšeg tehničkog i informatike izbrisan informatički deo, jer informatika i računarstvo postaju zaseban predmet“.
Praznina je dopunjena sadržajima kojima se podstiče razvoj preduzetništva kao međupredmetne kompetencije čime je osavremenjena nastava tehnike i tehnologije“, kazale je Mijatović.
Prema njenim rečima, fizičko vaspitanje će prerasti u fizičko i zdravstveno vaspitanje a biće u rasporedu dva časa nedeljno. Izabrani sport, koji je bio treći čas fizičkog, prelazi u vannastavne aktivnosti, a na njegovo mesto dolazi informatika. Nadležni navode da deca neće imati više časova nego sada.
Plan je da se programi za šesti, sedmi i osmi razred razvijaju i postepeno uvode iz godine u godinu. Ako se plan ostvari učenici koji su sada četvrti razred učiće po inoviranim programima do kraja osnovnog obrazovanja.
Izvor: beta

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.