PROTEST RODITELJA Godinu dana ne mogu da poprave srušeni plafon u školi

Izvor: Blic, 12.Jan.2016, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTEST RODITELJA Godinu dana ne mogu da poprave srušeni plafon u školi

Roditelji učenika Osnovne škole “Bora Stanković” u Vučju protestovali su danas juče zahtevajući da škola osposobi za normalno odvijanje nastave. U ovoj školi pre godinu dana obrušio se plafon u jednoj od učionica.

Montažna konstrukcija plafona teška oko 350 kilograma stropoštala se početkom februara 2015. na klupe tokom noći na drugom spratu škole i od tada 369 učenika ne koristi taj deo škole zbog nebezbednosti.

Učenici su raspoređeni u šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učionica na prvom spratu i u susednoj Tehničkoj školi.

- Dešava se da se nastava drži u nastavničkoj kancelariji, ne obavljaju se dodatne aktivnosti zbog nedostatka prostora, dovedena je u pitanje i nastava fizičkog jer je sala na spratu, a o tragediji koja je mogla da se dogodi da i ne govorimo. Pitam gradonačelnika Leskovca i njegove saradnike da li bi godinu dana sedeli skrštenih ruku da su njihova deca đaci ove škole – ogorčena je Danijela Zagorac, majka dva osnovca.

Direktorka škole Nadica Filipović objašnjava da se nastava odvija samo u jednoj smeni i da je rad profesora veoma otežan.

- Deca ostaju u školi do šest uveče i po sat vremena čekaju na autobuse za udaljena sela. Ne možemo da koristimo nastavničke kabinete jer su na drugom spratu, a teško uklapamo i raspored jer ima nastavnika koji rade u više škola – kaže direktorka.

Tri meseca pre nego što se desio incident, novcem iz gradske kase Zanatska zadruga “Mladost” iz Vlasotinca zamenila je sve plafone na drugom spratu. I u ostalim učionicama i kabinetima vidljive su napukline, pa roditelji misle da je cela škola nebezbedna.

- Šaljemo decu u školu i razmišljamo da li će im se na glavu obrušiti plafon ili neki luster – kaže majka Sunčica Živković.

Načelnica Uprave za društvene delatnosti grada Leskovca Suzana Stanković Ilić veli da se nije moglo ranije reagovati jer je slučaj ispitivala policija i tužilaštvo.

- Tek u oktobru smo obavešteni da je slučaj arhiviran i da nema krivične odgovornosti. Izvođač radova je pristao da o svom trošku sanira štetu, ali je jedan od uslova bio da se formira gradska komisija koja će odlučiti koji i kakvi radovi da se izvedu. Direkcija za urbanizam i izgradnju će do kraja ove nedelje formirati komisiju i već naredne nedelje će se krenuti u sanaciju – obećava Ilićeva.

Roditelji međutim ocenjuju da se predugo čekalo.

- Ukoliko škola ne bude bezbedna do početka drugog polugođa, naša deca će ostati kod kuće, to je dogovor svih nas – kažu roditelji.

Inače, Osnovno tužilaštvo u Leskovcu utvrdilo je da za pad plafona niko nije odgovoran, odnosno, da je plafon pao usled elementarne nepogode jer je te noći u Vučju duvao snažan vetar koji je, kako se pretpostavlja, ušao kroz otvoren prozor na spornoj učionici.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Protest roditelja godinu dana posle pada plafona u vučjanskoj školi

Izvor: juGmedia, 12.Jan.2016

LESKOVAC – Šaljemo decu u školu i razmišljamo da li će im se na glavu obrušiti plafon ili neki luster, kaže Sunčica Živković, majka učenika Osnovne škole “Bora Stanković u Vučju, u kojoj je poremećena nastava posle prošlogodišnjeg pada plafona u jednoj učionici...Ona i još petanestak...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.