PORTAL SUDOVA SRBIJE IZUZETNO POSEĆEN

Izvor: Kurir, 05.Jan.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PORTAL SUDOVA SRBIJE IZUZETNO POSEĆEN

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije zabeležilo je više od 100.000 poseta Portalu sudova Srbije u prvih 15 dana njegovog rada. Građani su na taj način putem interneta obavili uvid u svoje sudske predmete ili potražili druge korisne informacije o organizaciji i nadležnosti srpskog pravosuđa.

Pomoćnik ministra pravde, zadužen za operacije i tehnologije Dejan Pašić rekao je da svi građani koji imaju kompjuter i internet mogu u svako doba dana i noći iz bilo kog dela sveta da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vide šta se događa sa njihovim predmetima kada na pretraživaču ukucaju www.portal.sud.rs.

- Na ekranu se tada otvora portal s podacima o radu sudova u Srbiji. Potom treba da na desnoj strani ekrana kliknu na opciju 'tok predmeta' i otvaraju im se vrata pisarnica 34 osnovna, 26 viših i 17 privrednih sudova - objasnio je Pašić.

Prema njegovim rečima, postoje različiti kriterijumi pretrage, od najširih do najužih, a na stranici za pretragu postoji i uputstvo o načinu na koji javnost može da obavi uvid u predmete.

- Pre svega, potrebno je da se na pretraživaču izabere sud, upisnik, zatim da se opredele rešeni, nerešeni ili svi predmeti. Potom se upisuje datum prijema predmeta u sud - naveo je Pašić i ukazao da su svi predmeti zavedeni u 2010. godini.

To su, kako je objasnio, najširi kriterijumi pretrage, dok bi uži bili prema nazivu stranke, a najuži po broju predmeta.

Konkretno, da bi pronašli svoj predmet, zainteresovani u prazna polja unose naziv suda, ime sudije, vreme prijema predmeta, imena učesnika u postupku, broj predmeta i oznaku upisnika. Zatim treba da kliknu na veliku lupu ispod koje piše "pronađi".

Tada će se na ekranu pojaviti podaci o fazi u kojoj je predmet, kada je zakazano ročište, da li je doneta odluka, da li je primljena žalba na presudu, da li je odlučeno po žalbi i drugo, objasnio je pomoćnik ministra.

Pored toga, građani i javnost mogu preko Portala da saznaju celu organizaciju i nadležnost sudova, kao i ostale korisne informacije o svakom sudu u Srbiji, kao što su radno vreme pisarnice i suda, telefon i adresu suda, vreme za prijem stranaka, dodao je on.

Sada u bazi podataka Programa za automatsko praćenje predmeta (AVP) svih osnovnih, viših i privrednih sudova nalazi se oko pet i po miliona predmeta, od kojih je značajan deo rešen, napomenuo je Pašić.

Prema njegovim rečima, posredstvom ovog programa javnost neće moći da se upoznaje sa predmetima, odnosno informacijama koje su zakonom zaštićene, a tiču se, na primer, maloletnika, porodičnih odnosa ili krivičnih istraga.

Pašić je ukazao da je Ministarstvo pravde uložilo značajna sredstva u taj projekat i omogućilo građanima besplatnu uslugu da putem Interneta imaju uvid u tok predmeta.

"Građani više neće morati da idu u sud svaki put kada im je potrebna neka informacija, jer će moći da je dobiju putem Interneta", rekao je pomoćnik ministra i napomenuo da će samim tim i pisarnice imati mnogo više vremena da se bave "nekim stvarima" u vezi sa predmetima, što će doprineti i njihovom bržem rešavanju u sudu.

Stvorena je i mogućnost da se u sudovima skeniraju predmeti, tako da će sudije moći preko svojih računara da se blagovremeno informišu o njima.

"Na ovaj način će komunikacija suda sa građanima biti znatno brža, jednostavnija i efikasnija", istakao je Pašić.

On je podsetio da je uvođenje tog programa počelo 2008. godine i da su među prvima umreženi privredni sudovi, a da se potom radilo na stvaranju infrastrukturnih uslova za kompjuterizaciju osnovnih i viših sudova, u kojima su obavljeni i određeni građevinski radovi.

Zatim se pristupilo umrežavanju sudova, a potom i pravljenju standardizovane poslovne aplikacije, da bi na kraju više od 4.000 zaposlenih u sudovima prošlo obuku za rad u AVP programu.

Prema rečima Pašića, u planu Ministarstva pravde je da se ovaj portal i dalje razvija i da se do sredine godine omogući zbirna statistika svih sudova na istom portalu.

Umrežavanje 102 sudske jedinice sa sedištima sudova planirano je da se završi do kraja ove godine, a apelacionih sudova, kao i Upravnog i Vrhovnog kasacionog suda do marta 2012, napomenuo je Pašić.

On smatra da će rad u AVP programu i Portal podstaći sudije da rade savesnije i efikasnije, jer će javnost biti u mogućnosti da prati njihov rad.

S druge strane, predsednik suda će, zahvaljujući različitim statističkim izveštajima, moći da prati rad svakog sudskog veća i da prepozna eventualni zastoj u radu na nekom predmetu ili materiji i blagovremeno reaguje da se preduzmu sve mere da bi se ti predmeti brže rešavali, istakao je Pašić.

Pored toga, najbitnije prednosti AVP programa su da on omogućava evidentiranje ugovora o prometu nepokretnosti kroz centralnu bazu podataka i tako povećava pravnu sigurnost pri tim transakcijama, odnosno znatno smanjuje mogućnost prevara i višestruke prodaje iste nekretnine, što je u Srbiji poslednjih godina čest slučaj.

Takođe će građanima omogućiti takozvano pravo na "prirodnog sudiju", jer će izbor postupajućeg sudije u konkretnim predmetima obavljati kompjuter.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.