Ovi srednjoškolci su NAJBOLJI FIZIČARI I HEMIČARI, a sada će pokušati da se dokažu u svetu

Izvor: Blic, 04.Jul.2017, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovi srednjoškolci su NAJBOLJI FIZIČARI I HEMIČARI, a sada će pokušati da se dokažu u svetu

Petoro srpskih srednjoškolaca kreću put Tajlanda na Međunarodnu olimpijadu iz hemije, dok će znanje fizike predstaviti petorka iz Petnice na Internacionalnom turniru u Singapuru.

Andrej Kukuruzar iz Sombora, Igor Topalović i Andrej Kovačević iz Užica, Anamarija Nikoletić i Damjan Čubraković iz Beograda uspesima na regionalnim, a potom i na republičkim takmičenjima izborili su se za mesto u timu koji će se u Tajlandu od 6. do 15. jula boriti za medalje na Olimpijadi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz hemije. Pripremali su se vredno na Hemijskom fakultetu pod mentorstvom dr Dušana Sladića, profesora Hemijskog fakulteta, kao i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu pod rukovodstvom profesora dr Nika Radulović.

Andrej Kukuruzar, učenik četvrte godine Gimnazije „Veljko Petrović” u Somboru, jedini je sa iskustvom na Međunarodnoj olimpijadi.

- Zadovoljan sam prošlogodišnjim uspehom, kada sam osvojio bronzu. Naravno, voleo bih da i ove godine dobijem medaljum koja god bila, svakako je uspeh – ističe Kukuruzar, koji je nedavno odlučio da upiše Hemijski fakultet.

Veliko priznanje iza sebe imaju i Damjan i Anamarija, učenici Matematičke gimnazije.

- Bili smo u istoj ekipi koja je na Međuregionalnom hemijskom turniru na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi osvojila prvo mesto – priča Anamarija u pauzi rešavanja zadataka iz termodinamike.

Andrej Kovačević, đak treće godine Užičke gimnazije, sada će prvi put učestvovati na međunarodnom takmičenju, ali ističe da tremu nema još uvek.

- Možda pred samo nadmetanje bude drugačije, ali sumnjam jer ja uvek dajem sve od sebe i volim da se takmičim. Svi smo mi i u Istraživačkoj stanici Petnica, radimo projekte na programu hemije, mi i ne primećujemo koliko nam vremena sve ovo oduzima jer nam je zanimljivo – ističe on.

Za svoje mesto u timu izborio se i đak 2. razreda Užičke gimnazije Igor Topalović, koji je zasad rezervni igrač.

Kada je reč o drim timu fizičara, čine ga Milena Simić i Luka Lazarević iz Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, Aleksandra Stojković, učenica Aleksinačke gimnazije, kao i Miloš Rašić i Edvin Maid, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu. Njihove pripreme tekle su u Istraživačkom centru Petnica, i to veoma specifično - kako uz pomoć fizike proveriti da je kuvano jaje kuvano ili pomoću ljudske kose napraviti uređaj za merenje vlažnosti vazduha.

- Radi se o takmičenju koje podstiče kreativno-istraživačko angažovanje učenika, unapređuje njihovo kritičko razmišljanje i jača njihove prezentacione sposobnosti, sve kroz izumiteljske i istraživačke zadatke iz oblasti tehničkih nauka – objašnjavaju vođe našeg tima Vladimir Veljić i dr Aleksandra Alorić, koji zajedno sa takmičara već sutra ulaze u trku za medalje.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srpski gimnazijalci otišli po medalje na Tajland: Protivnici strahuju od naših genijalaca

Izvor: Telegraf.rs, 05.Jul.2017, 14:31

Četvoro srpskih gimnazijalaca, koji će učestvovati na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi na Tajlandu, otputovali su danas na takmičenje će trajati od 6. do 15. jula. Srbiju će predstavljati Andrej Kukuruzar, Damjan Čubraković, Anamarija Nikoletić i Andrej Kovačević...Srpski gimnazijalci su...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.