Otvoren Prirodnjački centar u Svilajncu

Izvor: Blic, 30.Jun.2015, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Prirodnjački centar u Svilajncu

U Svilajncu je juče uveče otvoren Prirodnjački centar, naučno-obrazovna institucija, koja će kroz spoj nauke, obrazovanja i turizma raditi na popularizaciji prirodnih nauka i promociji naučnog turizma.

Vrednost Prirodnjačkog centra, koji je počeo da se gradi juna 2011. godine, iznosi 6,3 miliona evra, od čega je Evropska investiciona banka (EIB) obezbedila 6,1 milion.

Otvaranju su prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, šef >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, predstavnici EIB, predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović, brojni gosti, kao i znatiželjni posetioci sa decom.

Verbić je kazao da Prirodnjački centar izgleda fenomenalno i da je suština ovakvih institucija da bolje razumemo nauku.

Prirodnjački centar biće otvoren svakog dana od 10 do 18 časova, a cene karata su 500 dinara za odrasle i 350 dinara za decu.

"Ideja je da ovaj Centar promoviše nauku. Potrebno je da ljudi, bez obzira čime se bave, ponekad pažnju poklone i nauci, što se retko događa. U medijima nema mnogo nauke, u kući ne pričamo mnogo o tome. Onda treba iskoristiti priliku da kada dođemo u jedan ovakav Centar, da tih sat i po posvetimo tim temama. Ovi eksponati nam neće dati da pričamo o bilo čemu drugom osim o ovim davno prošlim vremenima", rekao je Verbić.

Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović je izjavio da je Prirodnjački centar nacionalna institucija koja se otvara baš na Dan opštine Svilajnac.

"Svega ovog ne bi bilo da nije bilo onih koji su verovali u ovaj projekat, stručna javnost, Prirodnjački muzej, Rudarsko geološki fakultet, volonteri. Opština Svilajnac neće stati na ovom projektu koji je preživeo tri vlade i četiri ministra prosvete. Znači da je dobar kada se ni jednog trenutka nije doveo u pitanje", rekao je Milanović.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport je ocenio da je Prirodnjački centar na vrhunskom nivou.

Zgrada Prirodnjačkog centra se prostire na površini od 3.000 kvadratnih metara, a naučno-zabavni Dino park na površini od 15.000 kvadratnih metara. Veliki izložbeni prostor u samom objektu sadrži četiri tematske izložbe: "Svet dinosaurusa", "Geološki vremeplov", "Svet minerala i stena", "Biodiverzitet Srbije".

U objektu se nalaze i specijalizovane učionice namenjene naučno-istraživačkom radu, kao i multimedijalna sala sa 3D tehnologijom sa 60 mesta za emitovanje naučno-dokumentarnog sadržaja, organizovanje stručnih konferencija, skupova, seminara.

Posebno atraktivan je Dino park, zabavni park smešten na otvorenom u nastavku zgrade Prirodnjačkog centra, sa 20 replika različitih vrsta dinosaurusa, od kojih je najveća replika Diplodokusa visoka 11, a dugačka 20 metara.

U centralnom delu parka nalazi se model vulkana visine 10 metara, koji predstavlja repliku vulkana Svete Helene. Oko vulkana je prostrana zelena površina sa izgrađenim minijaturnim jezerom.

Opremanje ovog centra pomogli su Prirodnjački muzej iz Beograda i Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu. Partneri na projektu su Ministarstvo prosvete, jedinica za upravljanje projektima i Opština Svilajnac.

Prirodnjački centar je udaljen od Beograda oko sto kilometara, a toliko i od Niša. Pored ovog Centra, turisti u ovom kraju mogu da posete i manastir Manasiju kod Despotovca, vodopad Lisine, Resavsku pećinu, Senjski rudnik-grad muzej, manastir Ravanicu kod Ćuprije, kao i turističke sadržaje u Jagodini, Zoo vrt, Akva park i brojne muzeje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinosaurusi čekaju goste u Svilajncu

Izvor: B92, 30.Jun.2015

U Svilajncu je otvoren Prirodnjački centar, naučno-obrazovna institucija. Centar je spoj nauke, obrazovanja i turizma i radiće na popularizaciji prirodnih nauka i promociji naučnog turizma...Posle 4 godine gradnje došao je i trenutak otvarnaja Prirodnjačkog centra. Zgrada Prirodnjačkog centra...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.