Otkrivena spomen-ploča na kultnoj niškoj kafani “Galija”

Izvor: Blic, 25.Maj.2016, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena spomen-ploča na kultnoj niškoj kafani “Galija”

Na poznatoj niškoj kafani “ Galija” otkrivena je memorijalna ploča na srpskom i francuskom jeziku.

- U znak sećanja na ratne drugove, Vučko Mitrović iz Sečanice otvorio je 1938-1939. godine kafanu i nazvao je „Galija“. Ime je dobila po francuskom ratnom brodu „Galija“, koji je potopljen u Prvom svetskom ratu dok je prevozio srpske vojnike u Bizertu na oporavak. Kroz „Galiju“ su prošle generacije niških boema - napisano je na ploči.

Otvaranju je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prisustvovala i8 direktorka Francuskog instituta u Beogradu Kler Bortolusi koja se zahvalila Nišlijama što su sačuvale sećanje na francuski brod koji je prevozio srpske borce.

- U “Galiji” je krajem šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina sedelo mnogo pisaca, slikara, gimnazijalaca, studenata i nezaboravnih niških likova i „heroja“ ulica i trgova našega grada. Ovde su se vodile priče i rasprave o muzici, sportu, kulturi, filozofiji... Želeli smo da sačuvamo sećanje na tadašnji građanski Niš. Iako je sadašnja kafana promenila ambijent, ostao je duh - rekao je Dragan Aranđelović Ara iz Kreativne grupe “Muzej sentimentalnosti”.

Po ovoj niškoj kafani ime je dobila i najpoznatija niška rok grupa “Galija”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.