Oprezno sa klima uređajima u vrelim danima

Izvor: RTS, 28.Jun.2017, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezno sa klima uređajima u vrelim danima

Tropske temperature aktivirale su rashladne uređaje, pa je i potrošnja struje već skočila za deset odsto. Klime su blagodet, ali samo ako se pametno koriste. Treba misliti pre svega na zdravlje, pa stručnjaci preporučuju da razlika između spoljne i unutrašnje temperature treba da bude oko osam stepeni Celzijusa.
Leta su sve vrelija, pa su i klima uređaji neophodni i na poslu i kod kuće.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Stručnjaci podsećaju da je u rashlađivanju prostorija najvažnije strujanje vazduha.
"Nekada više pomogne cirkulacija, nego dva stepena razlike. Postoji u stručnoj literaturi fenomen "bolesne zgrade". Ako je napolju 35 stepeni ne treba rashladiti na 20 već na 23, 24, 25, 26 stepeni", navodi Nikola Rajaković, profesor ETF-a.
Treba imati u vidu da klime kroz potrošnju struje, hlade i novčanik.
"Ako uzmemo u obzir da jedna klima od dva kilovata koja se koristi u proseku pet sati dnevno, na mesečnom nivou potrošiće se više od 150 do 200 kilovat-sati struje što je u dinarskom iznosu od 2.000 do 3.000 dinara", ističe Sandra Alagić iz "EPS Distribucije".
Klima uređaji se moraju čistiti bar jednom godišnje, jer ako se ne održavaju troše više struje.
"Kojoj ventilator nije u redu, koja nije očišćena, koja je ostarila, gde su gubici povećani - one troše i do 20 odsto više energije", kaže Rajaković.
Ako se ne vodi računa, korišćenje klime može skupo da se plati po još jednom osnovu. Ukoliko voda iz creva rashladnog uređaja curi direktno na ulicu kazna za građane je 5.000 dinara, a za firme 25.000 dinara.
Preporuka je i da se kućne instalacije kontrolišu svakih pet godina, a to rade licencirani električari.
"Oni pomoću specijalnih aparata i uređaja termovizijske kamere u roku od sat vremena mogu da prekontrolišu jedan stan od 60 kvadrata", naglašava Alagićeva.
Inače, neispravne instalacije i uređaji najčešći su uzrok požara. Na tropskim temperaturama taj rizik je još veći, pa se savetuje da se po mogućstvu električni aparti ne ostavljaju uključeni ako nikog nema kod kuće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.