Izvor: Danas, 19.Jan.2015, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija traži ostavku ministra pravde

Beograd - Poslanici Skupštine Srbije juče su započeli novu sednicu na kojoj će raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu i setu pratećih zakona. Usvajanjem tih izmena Zakona i njihovim stupanjem na snagu, advokati koji protestuju od 17. septembra prošle godine, prekinuće sa obustavom rada.

 Inače, na sednici, koja je sazvana na zahtev vlade, raspravljaće se i o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o prometu nepokretnosti, Predlogu zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << o izmenama i dopunama o vanparničnom postupku, Predlogu zakona o izmenama i dopunama porodičnog zakona, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o nasleđivanju i o Predlogu zakona o dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine. Sednici su prisustvovali i predstavnici Advokatske komore Srbije.

Predlog izmena Zakona o javnom beležništvu predviđa da javnobeležnički zapis neće više biti obavezan za sve ugovore koji se tiču prometa nepokretnosti. U formi javnobeležničkog zapisa javni beležnik će sastavljati ugovore o raspolaganju nepokretnostima poslovno nesposobnih lica, lica koja ne mogu da vide, čuju, govore, čitaju i pišu, sporazum o zakonskom izdržavanju.

Borislav Stefanović i Marko ?urišić, šefovi poslaničkih grupa DS i SDS zatražili su juče, pred početak rasprave o izmenama Zakona o javnim beležnicima, ostavku ministra pravde Nikole Selakovića, smatrajući ga odgovornim za štrajk advokata. Poslanici vladajuće koalicije najavili su podršku izmenama zakona, ali su iz SPS i Jedinstvene Srbije poručili da "ne žele da arbitriraju ko je tu dobio, a ko izgubio"izmenama ovog zakona.

- Očekujem ostavku ministra Selakovića, a onda i obrazloženje premijera, zbog čega je dozvolio da pravosuđe bude u blokadi četiri meseca, poručio je juče Marko ?urišić, šef poslanika SDS. On je naveo i da u parlamentu očekuje razjašnjenje "ko su Miškovićeve sluge", ali i svega onoga što je prethodnih meseci saopštavano.

I Borislav Stefanović, šef demokrata u parlamentu, smatra da ministar pravde, ako ima "gram političkog poštenja i gram odgovornosti", treba da ode sa položaja, jer je dozvolio da srpsko pravosuđe bude u paralizi četiri meseca zbog tvrdoglavog insistiranja na stvarima koje sada anulira podnošenjem izmena zakona.

- Time potvrđuje da su advokati pobedili, da je on izgubio. Danas on doživljava politički poraz i treba da snosi posledice. On je čovek koji nije održao reč i koji je popustio pred Miškovićem, naveo je Stefanović i dodao da ministar pravde peti put zbog istog seta zakona dolazi u skupštinu. Četiri puta je pokušavao tvrdoglavo da izgura nečiji lični interes davanjem monopola notarima i isključivanjem advokature kao dela pravnog poretka u Srbiji.

Poslanici iz vladajuće koalicije najavili su juče podršku predloženim izmenama i setu pratećih zakona. Petar Petrović, poslanik JS i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, rekao je da ne smatra da je ministar pravde odgovoran za blokadu pravosuđa i pohvalio je napore radne grupe Ministarstva pravde da se do dogovora dođe i da se zaustavi takozvana blokada. On nije hteo da ulazi u to ko je u ovom slučaju više dobio, a ko više izgubio. Iz poslaničkog kluba SPS poručili su da ta stranka "ne želi da preuzima ulogu arbitra i da daje ocenu ko je gubitnik, a ko pobednik". Poslanik SPS Neđo Jovanović kaže da je jedini i osnovni cilj svih predloženih zakona zadovoljenje interesa građana, jer se njima postiže da ustavna prava ostvare, kao što je pravo na dostupnost sudova, pravdu i pravično suđenje.

Živković: Vučićeva kapitulacija

Poslanik Nove stranke Zoran Živković otišao je korak dalje, jer smatra da je usvajanje izmena Zakona o javnom beležništvu zapravo kapitulacija republičke vlade i premijera Aleksandra Vučića i da bi ostavku trebalo da podnesu i ministar pravde i premijer.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.