Džodić: Zračenje pacijenata po svetskim standardima

Izvor: RTS, 25.Maj.2016, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džodić: Zračenje pacijenata po svetskim standardima

V. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić kaže da Institut u petak dobija jednu novu mašinu, što je istorijski momenat za srpsku onkologiju. Dodaje da će ove godine biti ugrađeno 14 novih akceleratora u Srbiji.
Radan Džodić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da Institut za onkologiju i radiologiju Srbije dobija nov aparat koji će biti smešten u prostoru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pored Instituta.

"To je istorijski momenat za srpsku onkologiju i nadam se da ćemo u petak jednu novu mašinu uspeti da upakujemo u novoizgrađeni bunker. Četiri mašine će stići do juna, jula i u Nišu i Kragujevcu", napominje Džodić.
Kaže da će početkom jula biti raspisan i tender Svetske banke za nabavku još najmanje šest aparata za zračenje.
"Tri akceleratora biće u Institutu u Beogradu, a tri u centrima u Nišu i Kragujevcu. Ove godine biće ugrađeno 10 novih akceleratora i to je praktično 14 novih mašina, više nego duplo", ističe Radan Džodić.
Objašnjava da je svetski standard jedan aparat na 250.000 stanovnika.
"Mi ćemo biti blizu toga, ali jako važno je reći da će pacijenti biti zračeni, a i sada su lečeni, po svetskim standardima", kaže Džodić.
Dodaje da su aparati koje ima Institut već izrabljeni, jer se radi u tri smene, pa se radni vek mašina brzo potroši.
Džodić kaže da se na dijagnostiku u proseku čeka dva meseca.
"Ali se vodi računa da oni kojima je hitno ne čekaju kao ostali", napominje Džodić.
Dodaje i da će uporedo sa nabavkom mašina svaki centar morati da dobije i adekvatan broj novozaposlenih.
"U celom svetu raste učestalost raka dojke, ali skrinig, a najpre primarna prevencija je jako važna. Kada se bolest otrkije na vreme, ona je izlečiva", ističe Džodić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zračenje pacijenata biće po svetskim standardima

Izvor: Beta, 25.Maj.2016

Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić najavio je danas da će institut u petak dobiti novi akcelerator i dodao da će pacijenti zahvaljujući akceleratorima koji će stići tokom godine, biti lečeni po svetskim standardima."To je istorijski momenat...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.