Izvor: Danas, 25.Nov.2014, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ponedeljka prve operacije

Niš - Klinika za kardiohirurgiju koja je „specijalizovana za složene operacije na srcu i krvnim sudovima, kao i za transplantaciju organa“, otvorena je juče. Ona je predstavljena kao „jedna od najbolje opremljenih klinika te vrste na Balkanu“. Otvaranju klinike prisustvovali su pored predstavnika grada Niša i niškog Kliničkog centra i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi.

Ministar Lončar je najavio da će na ovoj klinici godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << biti operisano oko 250 pacijenata, čime će biti smanjene ili čak potpuno eliminisane liste čekanja za pacijente sa juga Srbije. On je rekao da je izgradnja klinike „koštala tek 900 evra po kvadratnom metru“, što je u skladu sa novim standardima i opredeljenjem o štednji.

Operacije će izvoditi lekari Kliničkog centra Srbije, pošto niški Klinički centar još nema kardiohirurge, uprkos tome što su neki od lekara upravo u toj republičkoj zdravstvenoj ustanovi prošli ili se još uvek nalaze na specijalizaciji iz ove oblasti. Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić rekao je da je specijalistički tim ove ustanove, sastavljen od sedam lekara i tehničara, spreman da već od sledećeg ponedeljka počne sa operacijama. Paralelno sa operativnim delom ovaj tim će raditi i obuku niških kadrova kako bi se oni što pre osamostalili, rekao je Ristić.

Prema dostupnim podacima, izgradnja i opremanje ove klinike do sada su koštali oko 250 miliona dinara, i finansirani su sredstvima Republike, Grada i donatora. Gradnja Klinike počela je pre četiri godine, a njeno otvaranje najavljivano je nekoliko puta.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.