OPREZ! ČUVAJTE SE OVE KRVOPIJE: Ujed muve klintonke nije šala!

Izvor: Kurir, 28.Jul.2015, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPREZ! ČUVAJTE SE OVE KRVOPIJE: Ujed muve klintonke nije šala!

Njeni ugrizi mogu da izazovu veliki otok, infekciju, pa čak i upalu potkožnog tkiva. Ovaj insekt najčešće napada ruke i noge

BEOGRAD - Ujedaju nas komarci, paukovi, krpelji, ali ovih dana aktuelne su i crne mušice, poznatije kao klintonke.

Njeni ujedi mogu da izazovu veliki otok, infekciju, pa čak i upalu potkožnog tkiva. Dermatolog dr Gorana Isailović objašnjava da se radi o nekoj vrsti mušica, sličnoj golubačkoj koja, međutim, ima drugačiji usni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << aparat.

Muva (Foto: Profimedia)

- Zbog toga njen ujed pravi veću rupicu na koži, koja jako svrbi. Mesto uboda može dramatično da otekne, a zbog jakog svraba, češanjem se povećava šansa da se toksin prenese dublje pod kožu, zbog čega nastaje infekcija, pa čak i upala potkožnog tkiva. Prva pomoć u tim situacijama je krema za smanjivanje svraba, ali nakon toga odmah se treba obratiti lekaru - savetuje dr Isailović.

Komarac (Foto: AP)

Dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, objašnjava da svake nedelje u ordinaciju dođe po nekoliko pacijenata sa sličnim simptomima.

- Teško je proceniti koji je insekt u pitanju. Za mnoge ne znamo ni kako se zovu, znamo samo da su im ujedi toliko snažni da prodiru u duboke slojeve kože i tkiva i uzrokuju jaka zapaljenja - kaže dr Dimitrijević i objašnjava da se poslednjih godina javljaju ljudi koji sumnjaju da ih je ujela mušica u narodu poznata kao klintonka.

Foto: Shutterstock

- To su mušice koje su se nekada nalazile pored konjušnica, a sada su se razmnožile, pa ih ima svuda, posebno pored reka - kaže dr Dimitrijević. Ovaj insekt najčešće napada ruke i noge.

Prva pomoć kod ujeda

Hladna obloga

Češanje nikako

Krema protiv svraba

Ako se otok povećava, javiti se lekaru

(Blic)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

OPREZ CUVAJTE SE OVE KRVOPIJE Ujed muve klintonke nije sala

Izvor: medio.rs, 28.Jul.2015

Njeni ugrizi mogu da izazovu veliki otok, infekciju, pa čak i upalu potkožnog tkiva. Ovaj insekt najčešće napada ruke i noge..BEOGRAD - Ujedaju nas komarci, paukovi, krpelji, ali ovih dana aktuelne su i crne mušice, poznatije kao klintonke...Njeni ujedi mogu da izazovu veliki otok, infekciju,...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.