OEBS: Slobodni i nezavisni mediji ključni su za razvoj demokratije

Izvor: Blic, 03.Maj.2016, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Slobodni i nezavisni mediji ključni su za razvoj demokratije

Na Svetski dan slobode medija, predsedavajući OEBS i ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer i predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović naglasili su u zajedničkom saopštenju značaj slobodnih i nezavisnih medija za razvoj demokratije.

"Danas odajemo počast novinarima širom sveta koji, pored nasilja, progona i zastrašivanja, hrabro beleže i prenose istinu", rekao je Štajnmajer, saopštio je OEBS.

Predsedavajući OEBS je izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su "slobodi, nezavisni mediji temelj demokratskog društva" i dodao da OEBS ima "ključnu ulogu u postavljanju zajednickih standarda za promociju ovog principa".

"Ovaj dan je podsetnik na značaj slobodnih medija i fundamentalnu ulogu koju imaju u civilnom društvu", rekla je Dunja Mijatović.

Mijatović je naglasila da "novinari širom sveta, ne samo u regionu OEBS, obavljaju svoje zadatke pod sve težim uslovima".

Ona je naglasila i da "pristup informacijama osnovno ljudsko pravo".

"Bez pristupa informacijama, medijski radnici nisu u stanju da dođu do informacije o pitanjima od značaja za javnost. U vremenima krize, ovo pravo je instrument da se suprotstavi propagandi i iskrivljenim slikama", rekla je Mijatović.

Štajnmajer je skrenuo pažnju da su vremena sukoba idealna za širenje propagande i laži i naglasio da Nemačka posebno vodi računa o slobodi medija i o tome kako da obezbedi slobodan pristup informacijama.

Dunja Mijatović, zatim David Kai iz Ujedinjenih nacija, Edison Lanz iz Organizacije američkih država i Pansi Tlakula iz Afričke komisije za ljudska prava napisali su zajedničku deklaraciju o "slobodi izražavanja i suprotstavljanju ekstremizam", kojom su obeležili ovogodišnji Dan slobode medija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.