Novi zakon, brana radu na crno

Izvor: RTS, 28.Jul.2015, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon, brana radu na crno

Uoči početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, nadležna ministarka Kori Udovički rekla je da se očekuje da neregistrovane firme neće više izmicati kontroli. Inspektori će sada moći da ulaze u privatan posed, gde se takve delatnosti najčešće i obavljaju.
U nedostatku posla, radnici koji rade na crno, u strahu od gubitka i takvog posla, ne žele da izlaze u javnost. Vrele dane provode radno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali su za inspekciju, kažu, nevidljivi - poslodavci ih na vreme rasteraju sa gradilišta. Najteže je putarima kojima je, dok postavljaju asfalt, temperatura i do 170 stepeni, pa na poslu često doživljavaju toplotni udar.

U Sindikatu kažu da 26 putarskih preduzeća redovno prijavljuje radnike, ali su nemoćni u onim firmama gde im vlasnici ne dozvoljavaju pristup, jer imaju sve više neprijavljenih radnika.
"Praveći bele i crne liste poslodavaca od 542 privredna subjekta koja se bave putnom privrednom, utvrdili da više od 120 nema ni jednog zaposlenog", napominje predsednica Sindikata putara Sonja Vukanović.
Prema njenim rečima, rešenje za poslodavce koji drže radnike neprijavljeno, su novčane kazne.
Inspektori rada svakodnevno pokušavaju da tu oblast konačno urede - da svaki građevinski radnik ima radnu knjižicu i da ne strepi hoće li ga uhvatiti kako radi na crno. Prilikom kontrole jednog beogradskog gradilišta pronašli su brojne nepravilnosti. I kod dve firme, angažovane kao izvođači, pronasli su osam neprijavljenih radnika.
"Određen broj ljudi pobegao je sa gradilišta. Ne postoji dokaz da je pregledana privremena električna instalacija, zbog toga je inspektor podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka", navodi Maja Ilić iz Republičke inspekcije rada.
Ilićeva dodaje da su česti slučajevi da se iziriču kazne koje su znatno niže od zakonom propisanih.
Šef gradilišta firme "Bomeks" Božica Radonjić kaže da je cilj da to preduzeće radi po propisima da gazda ne bi plaćao kazne. Zbog toga ćemo da prijavljujemo radnike koje primamo, napominje Radonjićeva.
Da li će država konačno stati na put radu na crno znaće se od 30. jula, kada počinje primena Zakona o inspekcijskom nadzoru. Inspekcije više nece moći da poriču odgovornost za neregistrovane firme, koje su najočitiji primer sive ekonomije. To je, kažu stručnjaci, šansa da se konačno stane na put divljoj gradnji koju inspektori na terenu sada kao da ne primećuju, ali i profitu koji su nesavesni investitori sticali na višku kvadrata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.