Niš, rok za popravku aparata za zračenje

Izvor: RTS, 31.Jul.2014, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš, rok za popravku aparata za zračenje

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar dao je upravi KC Niš rok do sutra da popravi akcelerator za zračnu terapiju koji ne radi nekoliko meseci. Kaže da novca za popravku aparata ima, ali da je problem u lošoj organizaciji.

Ministar kaže da je tokom posete Nišu povodom stogodišnjice Velikog rata, posetio KC Niš i od menadžmenta saznao da je raspisan tender za popravku akceleratora, ali da su se na njega javile dve firme sa nepotpunom dokumentacijom i da zbog tog sve stoji - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << onkološki pacijenti ne mogu da se zrače.

"Akcelerator se zbog toga ne popravlja mesecima. Ako će ljudski životi i ljudsko zdravlje da čekaju na to što ovaj jedan nije dao kompletnu dokumentaciju, a ovaj drugi nema ovlašćenog servisera, pa se zbog toga pravi lista čekanja u Nišu i ljudi ne mogu da se zrače, to za meni nije normalno", rekao je Lončar Tanjugu.

Kaže da je jedna od firmi koja je dala ponudu sa nepotpunom dokumentacijom "Simens" i kritikovao menadžment KC Niš što o tome nisu obavesti njihovu centralu jer bi, kako kaže, "Simens" sigurno dao donaciju i završio ceo postupak ne želeći da se brukaju.

"Pitao sam ih da li su pozvali obe strane da sednu za sto i ne završavaju razgovor dok se problem ne reši. Da objasnite ljudima da neko gubi zdravlje, život zbog toga što oni to shvataju kao deo biznisa", kaže ministar zdravlja.

Lončar dodaje da menadžment ništa od toga nije uradio već su o problemu pisali ministarstvu "kao da ministar treba da dođe u Niš i da popravi aparat".

"Ako je to normalno građanima Srbije, meni to nije normalno. Dao sam im rok do petka (sutra) da reše problem. Grđani moraju da znaju zbog čega nema zračenja u Nišu, a sigurno toga ima i na još mesta", nagašava Lončar.

Dodao je da ništa ne može biti važnije od ljudskog života i ljudskog zdravlja i da u ovom slučaju problem nije u novcu već u nepreduzimljivom menadžmentu.

"E to više neće moći i građani to treba da znaju. To je bruka i sramota i takvo ponašanje nikada neću štititi. Ko nije sposoban da radi svoj posao, nema razloga da sedi tu gde jeste. Da mi pišu? Hvala na pismima, rešite problem pa mi pišite. O tome me obavestite", zaključio je Lončar.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Novca za popravku aparata ima ali su zbog zakona o javnim nabavkama odgovornima u KC ruke vezane (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 01.Avg.2014, 14:47

U niškom Kliničkom centru, od juče i zvanično ne radi nijedan aparat za zračnu terapiju. Jedini ispravan, od ukupno tri, zaposleni su morali da isključe zbog vlage. Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, kritikovao je upravu KC zbog loše organizacije posla oko popravke. U ovoj zdravstvenoj ustanovi...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.