Nedostaju PCR testovi za obolele od hepatitisa C

Izvor: Akter, 14.Avg.2014, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostaju PCR testovi za obolele od hepatitisa C

Udruženje za pomoć obolelih od virusnih hepatitisa - HRONOS, saopštilo je danas da nema PCR testova bez kojih je nemoguća dijagnostika, kontrola i lečenje obolelih od hroničnogvirusnog hepatitisa C

Testove za dijagnostiku i lečenje hroničnog C hepatitisa u poslednjih 14 godina, kako navode, donirale su farmaceutske kompanije.

"Potrebe za PCR testiranjem su nadmašile mogućnosti donatora čime je došlo do ugrožavanja toka terapije. Doniranih PCR testova više >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << nema, a RFZO ne kupuje nove", navodi se u saopštenju.

Primena bilo kakvog terapijskog protokola je, kako se navodi, nezamisliva bez kvalitetne, dostupne i kontinuirane dijagnostike PCR testovima.

Bez ovih testova pacijenti neće otpočeti lečenje, što može dovesti do ozbiljnih posledica, a sa druge strane neiskorištena terapija, obezbezbeđena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ponovo propada, poručuju iz HRONOS-a.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Nema testova za hepetis C

Izvor: RTS, 14.Avg.2014

Udruženje za pomoć obolelih od virusnih hepatitisa – HRONOS, saopštilo je da nema PCR testova bez kojih je nemoguća dijagnostika, kontrola i lečenje obolelih od hroničnog virusnog hepatitisa C. RFZO navodi da je do nestašice PCR testova došlo jer su ih zdravstvene ustanove koristile i u neke...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.