Ne preporučuje se kupanje u Đetinji

Izvor: Danas, 03.Jul.2015, 07:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne preporučuje se kupanje u Đetinji

Užice - Voda u reci Đetinji, na gradskoj plaži, nije za kupanje. Ovdašnji Zavod za javno zdravlje saopštio je da reka na tom delu "pripada vodotoku četvrte klase, odnosno vodotoku slabog ekološkog statusa i ne preporučuje se za kupanje i rekreaciju", uz podsećanje da je "rečna voda tekuća i da je promenljivog kvaliteta".

Uz podsećanje da se kvalitet površinske vode utvrđuje jednom sedmično, taj Zavod je saopštio da je poslednji uzorak uzet 25. juna.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Po mikrobiološkim parametrima, voda može da se koristi za kupanje, ali hemijski parametri pokazuju da je voda četvrte kategorije i kao takva nije preporučljiva za kupanje. S obzirom na to da su mikrobiološki parametri zadovoljavajući, nije velika opasnost za kupače i očekujem da će se u narednom periodu poboljšati kvaliteta vode - objasnila je za Radio Lunu dr Olivera Janjić iz užičkog Zavoda za javno zdravlje.

Inače, voda u Đetinji na gradskoj plaži, na kojoj su nekada hiljade Užičana provodili leto, poslednjih godina je veoma lošeg kvaliteta, jer se u nju ispušta kanalizacija iz užičkog naselja Turica. Iako je kupališna sezona počela pre desetak dana, zbog sumnje u kvalitet vode, ali i zbog toga što je rečna voda veoma hladna, na obalama Đetinje nema kupača, a kupalište se koristi isključivo za šetnju.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.