Najviše novozaposlenih mlađe od 30 godina

Izvor: RTS, 19.Apr.2015, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše novozaposlenih mlađe od 30 godina

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže za RTS da je u odnosu na isti period prošle godine tri odsto manje nezaposlenih nego prošle godine. Dodaje da je najviše novozaposlenih mlađe od 30 godina.
Zoran Martinović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je broj nezaposlenih u Srbiji u ovom trenutku 766.500, što je tri odsto manje u odnosu na isti period nego prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine.

"Ono što se beleži prvi put u poslednje vreme, kada je u pitanju prvi kvartal, jeste povećanje zapošljavanja mladih do 30 godina. Trideset i devet odsto njih se zaposlilo u odnosu na ukupno zapošljavanje. To je mnogo više u odnosu na prosek", naglašava Marinović.
Prema njegovim rečima, Nacionalnoj službi za zapošljavanje prioritet su mladi do 30 godina i lica starija od 50 godina, ali i Romi i druge kategorije.
"Najviše se zapošljavalo u prerađivačkoj indrustriji, trgovini na malo i veliko, ali i u sektoru usluga", kaže Martinović.
Kada je reč o obrazovnim profilima sa kojima se najlakše dolazi do radnom mesta, to su inženjeri informacionih tehnologija, elektrotehničari, farmaceuti.
"I lica sa srednjom stručnom spremom se dosta zapošljavaju, odnosno oni koji imaju veštine - krojači, tesari, kuvari. S obzirom da najviše njih participira u Službi, najviše njih se i zapošljava", ukazuje Martinović.
Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje podseća da je stopa nezaposlenosti u 2014. godini bila 16,7 odsto, što je visok procenat, ali zadovoljavajući.
Prema procenama MMF-a, stopa nezaposlenosti sa kojom će Srbija završiti ovu godinu projektovana je na 20,7 odsto, a Martinović dodaje da se i u ovoj godini očekuju pozitivni trendovi.
Ukupna sredstva namenjena za subvencionisanje zapošljavanje iznose 3,5 milijarde, kaže Martinović i dodaje da je najvažnije da su sve mere namenjene privatnom sektoru.
"Privatni poslodavci imaju šansu da iskorist naš budžet, bilo za nova radana mesta, programe stručne prakse, obuku zaposlenih", naglašava direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.
Govoreći o najavljenim programima za samozapošljavanje, Martinović navodi da su očekivane subvencije 160.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom 200.000 dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiji trenutno 766.500 nezaposlenih

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Apr.2015

U Srbiji je trenutno 766.500 nezaposlenih, što je za tri odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je najviše novozaposlenih mlađe od 30 godina, izjavio je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović...Martinović je, gostujući na RTS, rekao da je za prvi kvartal...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.