Nadzor zbog objavljenih podataka korisnika socijalne pomoći

Izvor: RTS, 11.Feb.2016, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadzor zbog objavljenih podataka korisnika socijalne pomoći

Poverenik za informacije od javnog značaja i zašštitu podataka o ličnosti je, povodom jučeraššnjeg objavljivanja spiskova korisnika besplatnog obroka u narodnim kuhinjama, pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zašštiti podataka o ličnosti u Gradskom centru za socijalni rad grada Beograda.
"Poverenik ocenjuje da je dobro ššto su ovi spiskovi već uklonjeni, ali da je nedopušteno i neshvatljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to da se oni uopššte pojave na vidnom mestu Odeljenja Gradskog centra za socijalni rad u Rakovici", navedeno je u saoptenju.
Poverenik podseća da su podaci o koriššćenju socijalne pomoći već po svojoj prirodi vrlo delikatni i da njihova obrada predstavlja posebno invazivan prodor u privatnost.
"Stoga su i samim Zakonom o zašštiti podataka o ličnosti (čl. 16) svrstani u kategoriju 'naročito osetiljivih podataka' čija obrada je dopušštena samo uz izričit pismeni pristanak lica o čijim podacima se radi. Shodno tome zakonom je predviđeno (čl. 57 st. 1 tač. 5) da nedopuštena obrada ovih podataka predstavlja kažžnjiv prekrššaj, za koji je zaprećena kazna za pravno lice u iznosu od 50.000 do milion dinara, a za odgovorno fizičkog lice od 5.000 do 50.000 dinara", kaže se u saopštenju.
Ovlašćena lica Poverenika sproveššće danas neposredan nadzor u Centru za socijalni rad i utvrditi sve relevantne činjenice. Po okončanju postupka nadzora Poverenik će, kao ššto uvek čini, o merama koje će preduzeti informisati javnost, navedeno je u saopštenju.

 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nedopustivo ponašanje centra za socijalni rad

Izvor: Beta, 11.Feb.2016

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je pokrenuo postupak nadzora u Gradskom centru za socijalni rad grada Beograda zato što su u Rakovici objavljeni spiskovi korisnika besplatnog obroka u narodnim kuhinjama.U saopštenju poverenik je naveo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.