NVO pozdravile odluku Skupštine Novog Pazara

Izvor: Akter, 07.Jul.2015, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO pozdravile odluku Skupštine Novog Pazara

Predstavnici nevladinog sektora iz Novog Pazara pozdravili su danas odluku gradske skupštine o osudi genocida u Srebrenici nazivajući je "pozitivnim političkim momentom u istoriji lokalnog parlamenta"

Programski koordinator NVO "Urban In" Sead Biberović smatra da je tim potezom Skupština Novog Pazara sledila primere međunarodnih institucija i domaćih nevladinih organizacija koje se godinama bave ratnim zločinima.

"Raduje to što su se suprotstavljene bošnjačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << stranke saglasile oko neke stvari, a čini mi se da im Bošnjaci nikako ne bi oprostili grešku nepodržavanja odluke o osudi genocida u Srebrenici. Nadam se da je ovo prvi korak ka njihovoj saradnji ili bar prestanku neprijateljstava", izjavio je Biberović za radio Sto plus.

I predsednik Akademske inicijative "Forum 10" Fahrudin Kladničanin pozdravio je to što su se bošnjačke stranke ujedinile u osudi genocida u Srebrenici. To je i potpuno logično, s obzirom na težinu i značaj počinjenog genocida u Srebrenici. Sasvim je normalno da sredine sa većinskim bošnjačkim stanovništom donesu jednu ovakvu odluku", rekao je Kladničanin.

On, međutim, ističe da je u funkciji procesa suočavanja sa prošlošću i izgradnji pomirenja, nacionalni parlament ključna instanca koja bi trebala da usvoju jednu ovakvu odluku.

"Za društvo u Srbiji je veoma važno da se većinski narod, u čije je ime počinjen genocid, jasno odredi prema ovom pitanju i pokaže empatiju za žrtve. Osim nacionalnog parlamenta, sličan dokument bi mogla da usvoji i neka opština ili grad u Srbiji sa većinskim srpskim stanovništvom", rekao je Kladničanin.

Biberović smatra da je nedolazak na sednicu Skupštine Novog Pazara odbornika sa liste "Pokrenimo Novi Pazar – Tomislav Nikolić" i iz Demokratske stranke pogrešan.

"Krajnje je vreme da se Srbija kao država i Srbi kao većinski narod suoče sa prošlošću i priznaju stvari koje su ratni zločinci počinili u njihovo ime. Smatram da im taj potez ne bi štetio", kazao je Biberović.

I Biberović i Kladničanin su ipak saglasni da nedolazak predstavnika Srba na sednicu Skupštine neće ugroziti rad vladajuće većine u Novom Pazaru, ali ni položaj Rasima Ljajića u Vladi Srbije.

"Neće se ništa promeniti u funkcionisanju lokalne samouprave, jedino ako ne dođe neka direktiva iz Beograda. Međutim, kako je Sandžačka demokratska partija glasala za ovu odluku, to znači da im je Rasim Ljajić dao zeleno svetlo i to verovatno nakon konsultacija sa koalicionim partnerom Aleksandrom Vučićem", rekao je Biberović.

Kladničanin je naveo da je politički momenat bio takav da je omogućio bošnjačkim strankama usvajanje ovakve odluke, bez prisustva predstavnika Srba.

“U odluci se osuđuju i drugi zločini počinjeni devedesetih godina i time se zadovoljava i srpska strana”, dodao je Kladničanin.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.