NOVI BIZNIS - DIVLJA GROBLJA

Izvor: Kurir, 24.Jan.2011, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI BIZNIS - DIVLJA GROBLJA

BEOGRAD - Privatno groblje najbolji biznis! Lovci na brzu zaradu u Vrčinu ubrzano pretvaraju njive u blizini mesnog groblja u privatna mesta za sahranjivanje. Prema rečima stanovnika Vrčina, u naselju postoji čak sedam privatnih grobalja i dva komunalna koja su, kako tvrde, odavno

BEOGRAD - Privatno groblje najbolji biznis!

Lovci na brzu zaradu u Vrčinu ubrzano pretvaraju njive u blizini mesnog groblja u privatna mesta za sahranjivanje. Prema rečima stanovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Vrčina, u naselju postoji čak sedam privatnih grobalja i dva komunalna koja su, kako tvrde, odavno puna.

- Dosetili se ljudi. Ovo najnovije groblje niklo je pre samo nekoliko meseci. Tu je vlasnik isparcelisao čak 300 grobnih mesta. Jedna grobnica sastoji se od četiri grobna mesta i košta 2.000 evra. Nije se ni beton oko kocki valjano stegao, a već je prodato 40 mesta - navodi M. N., sagovornik Kurira koji nije želeo da mu se puno ime pojavi u novinama. On dodaje da je pomenuta parcela, od 70 ari, koštala 35.000 evra, a da je vlasnik već izvukao uloženi novac.

Zbog komunalnog haosa u kome se nalazi naselje meštani su pisali peticije, molbe i opštini i nadležnim ministarstvima, ali ništa nije urodilo plodom.

- To nije komunalni haos, već užas. Kao da živimo u nekom horor filmu. Koliko sam samo puta s ulice na kojoj se deca igraju sklanjao ljudske lobanje i kosti, koje raznose psi. Iskopaju nekog nesrećnika koji nema nikog, a u tu istu raku ubace novi leš. I nikom ništa - revoltiran je naš sagovornik, koji dodaje da je situacija sve gora jer je zdravlje meštana, zbog zagađivanja bunara i širenja zaraze, ozbiljno ugroženo.

U Beogradu ima na desetine ovakvih divljih grobalja. Najviše ih je u podavalskim naseljima, ali ih ima i u Malom Mokrom Lugu, Kaluđerici, Umki, Grockoj...

A. Medaković - S. Mališić

Opštine bez kontrole

Dragan Baltovski, direktor JKP „Pogrebne usluge“, kaže da su im ruke vezane jer opštinska groblja nisu u njihovoj nadležnosti.

- Od 1988. godine pod nadležnošću grada nalazi se deset grobalja, dok su manja groblja u nadležnosti opština, odnosno mesnih zajednica. E tu nastaje problem. Privatnici za određenu naknadu porodici preminulog prodaju deo svojih njiva i parcela. Nažalost, takve zloupotrebe postoje i sve ih je više - kaže Baltovski.

A umesto majke, krava

Da naš narod ima ponekad veoma čudan smisao za crni humor, potvrđuje i nadgrobni spomenik na groblju u Vrčinu. Jedna porodica podigla je spomen-ploču svom ocu Savi, dok je na mestu gde bi trebalo da budu podaci Savine žene, majke dve ćerke, isklesana krava! Iako nismo uspeli da dođemo u kontakt s nekim ko poznaje pomenutu porodicu i tako saznamo zbog čega se na spomeniku našla krava, meštani koji žive u blizini groblja i koji znaju za slučaj imaju različita mišljenja. Neki od njih se podrugljivo smeškaju, govore da je Sava za života mnogo voleo čokolade „milka“, pa su deca odlučila da mu udovolje.

10.000 ljudi godišnje umre u Beogradu

10 gradskih grobalja je pod upravom JKP „Pogrebne usluge“

6 mogu da se prošire

60 hektara je predviđeno za proširenje Bežanijskog groblja

50.000 grobnih mesta će imati Novo bežanijsko groblje

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Divlja groblja - novi biznis!

Izvor: Poslovni magazin, 25.Jan.2011, 00:15

Najbolja i najbrža zarada u poslednje vreme je pretvaranje njiva u privatna groblja. Grobnica sa četiri mesta u Vrčinu košta 2.000 evraLovci na brzu zaradu u Vrčinu ubrzano pretvaraju njive u blizini mesnog groblja u privatna mesta za sahranjivanje. Prema rečima stanovnika Vrčina, u naselju postoji...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.