NEONACISTA KOJI JE PROMENIO POL: Napadnuta Dajana Pospiš u centru Novog Sada

Izvor: Kurir, 29.Jul.2015, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEONACISTA KOJI JE PROMENIO POL: Napadnuta Dajana Pospiš u centru Novog Sada

Muškarac, visok oko dva metra, koji je žrtvi poznat od ranije, napao je Dajanu uz povike: Ubiću te! Zaklaću te!

NOVI SAD - U poslednjih 48 sati značajno je ugrožena bezbednost transrodne osobe Dajane Pospiš, bivše članice ekstremističke organizacije Nacionalni stroj, saopštilo je Udruženje građana Egal.

Dajana Pospiš primetila je u nedelju uveče da je praćena od strane pripadnika jedne ekstremističke organizacije, ali nije htela da to prijavi policiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pošto joj se ta situacija do sada više puta ponavljala od kad je krenula u proces prilagođavanja pola rodnom identitetu, navoid se u saopštenju.

Međutim, dodaje se, u utorak 28. jula oko 18 časova Dajana je napadnuta od strane jednog ekstremiste u Jevrejskoj ulici u centru Novog Sada.

Kako navodi Egal, krupan muškarac, visok oko dva metra, koji je žrtvi poznat od ranije, napao je Dajanu uz povike: "Ubiću te, pederčino! Zaklaću te!"

Ona je uspela da pobegne od napadača i odmah je pozvala policiju. Policijskoj patroli je trebalo 20 minuta da stigne do mesta napada, navodi se u saopštenju.

Egal podseća da se sve ovo dešava nakon hrabrog istupanja Dajane Pospiš u javnosti.

"Skrećemo pažnju da ovakve situacije povećavaju bezbednosne rizike za sve pripadnike trans zajednice i naglašavamo da je posebna odgovornost svih državnih organa zaduženih za bezbednost da pojačaju svoje napore u suzbijanju nasilja u tim trenucima", navodi se u saopštenju.

Dajana Pospiš je ranije bila muškarac i zvala se Dolf Pospiš. Dolf Pospiš je bio tri godine u zatvoru zbog više krivičnih dela širenja rasne, verske i nacionalne mržnje, a bio je i pripadnik zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj.

(N 1)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napadnuta Dajana Pospiš, bivši neonacista

Izvor: B92, 29.Jul.2015

Transrodna osoba Dajana Pospiš napadnuta je u centru Novog Sada, saopštila je nevladina organizacija Egal...Nju je sinoć u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu napao krupan muškarac koji joj je poznat od ranije, uz povike: "Ubiću te, pederčino! Zaklaću te!!", navodi se u saopštenju...Dodaje se da je...

Nastavak na B92...

Egal: Ugrožena bezbednost bivše pripadnije "Nacionalnog stroja" Dajane Pospiš

Izvor: Blic, 29.Jul.2015

Udruženje građana “Egal” upozorava nadležne organe i čitavu javnost da je u poslednjih 48 sati značajno ugrožena bezbednost trans* osobe DajanePospiš, bivše članice ekstremističke organizacije “Nacionalni stroj”...Dajana Pospiš primetila je u nedelju uveče da je praćena od strane...

Nastavak na Blic...

Ugrožena Dajana Pospiš

Izvor: Danas, 29.Jul.2015

Udruženje građana "Egal" upozorilo je juče nadležne organe da je u poslednjih 48 sati značajno ugrožena bezbednost trans osobe Dajane Pospiš, bivše članice ekstremističke organizacije "Nacionalni stroj", i uputilo zahtev policiji da angažuje svoje oficire za saradnju sa LGBT zajednicom u Novom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.