NAJTUŽNIJA SRPSKA PRIČA Ljubav šabačkih Romea i Julije ni korov, ni vreme ne mogu da zatru

Izvor: Blic, 05.Mar.2015, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJTUŽNIJA SRPSKA PRIČA Ljubav šabačkih Romea i Julije ni korov, ni vreme ne mogu da zatru

"Ovde počiva priča o ljubavi. Pavle i Đula postaše deca raja. Voleli se iskreno i do kraja", epitaf je na jedinstvenom spomeniku večne ljubavi koji se nalazi na međi sela Mrovska i Goločelo u Posavotamnavi. Srce rascepljeno na dva dela simbolizuje tragičan kraj. Nekada je na ovom mestu postojalo samo kamen obeležje bez datuma, opisa, sa krstom i utisnutom rukom. Priču o srpskom Romeu i Juliji, zabeležio je Janko Veselinović.

Na putu Šabac - Donje Crniljevo, pored starog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hrasta i uz kamen obeležje sa utisnutom rukom, priču o Đuli i Pavlu čuo je Janko Veselinović, zabeležio je i objavio 1891. pripovetku "Ašikov grob".

Kao i Vilijam Šekspir koji je pisao o romantičnoj i tragičnoj ljubavi iz Verone, tako je i Janko Veselinović sačuvao priču o Đuli i Pavlu, kojima nije dato da žive srećno, već ih je roditeljska mržnja oterala u smrt.

"U selu Mrovska nekada živeše gazda Filip", počinje priču Veselinović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

ISTINITO SVEDOČANSTVO O TRAGIČNOJ LJUBAVI: Ovo je priča o šabačkom Romeu i Juliji koja će vam slomiti srce!

Izvor: Press, 06.Mar.2015, 09:03

"Ovde počiva priča o ljubavi. Pavle i Đula postaše deca raja. Voleli se iskreno i do kraja", epitaf je na jedinstvenom spomeniku večne ljubavi koji se nalazi na međi sela Mrovska i Goločelo u Posavotamnavi. Srce rascepljeno na dva dela simbolizuje tragičan kraj. Nekada je na ovom mestu...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.