Moguć porast vodostaja reka zbog padavina

Izvor: RTS, 04.Mar.2015, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć porast vodostaja reka zbog padavina

RHMZ očekuje obilne padavine u noći između četvrtka i petka. Mogući porasti vodostaja reka. Lokalni štabovi za vanredne situacije obavešteni da preduzmu preventivne mere.
Na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u noći između četvrtka i petka u Republici Srbiji očekuju se obilne padavine, naročito na jugozapadu i zapadu zemlje, u Sremu, Šumadiji i području Beograda, saopštava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << MUP.

Na svim vodotocima u Srbiji se u periodu od 5. do 8. marta očekuju umereni i veći porasti vodostaja.
Veći porasti vodostaja očekuju se na Kolubari, Tamnavi, Ubu, Ljigu, kao i na Limu, Jadru i gornjem toku Južne Morave. Umereni porasti vodostaja očekuju se na banatskim vodotocima, Jasenici, Kubršnici, slivu Zapadne Morave sa pritokama kao i na Mlavi, Peku i Timoku.
Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova obavestio je okružne, gradske i opštinske štabove za vanredne situacije da preduzmu sve operativne i preventivne mere u sklopu jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja, naročito na preduzimanju mera na odbrani od poplava na vodotokovima drugoga reda i sprečavanja pojave "urbanih poplava", ističe se u saopštenju.
U sklopu tih aktivnosti, naglašeno je da je potrebno preventivno izvršiti obilaske kritičnih lokacija na vodotokovima drugoga reda, preduzeti adekvatne mere na otklanjanju uočenih nedostataka kao što su propusti, mostovi, sprečiti moguća zagušenja proticajnih profila vodotokova i preventivno čišćenje svih slivnih mesta na gradskim kanalizacionim sistemima u saradnji sa nadležnim inspekcijskim i komunalnim službama jedinica lokalnih samouprava.
Svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije su u režimu pripravnosti, a posebno specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi, ističe se u saopštenju.

Ranije je i Beogradska uprava za vanredne situacije preventivno podigla nivo pripravnosti zbog najavljenih padavina, koje bi mogle da dovedu do izlivanja manjih vodotokova i potoka.
Načelnik te uprave Rade Milošević rekao je Tanjugu da su sve službe spremne za eventualno reagovanja i da su nadležni u stalnom kontakatu sa Republičkim hidrometeoroloskim zavodom (RHMZ).
On je naveo da ne preti izlivanja vode na vodotokovima prvog i drugog reda, poput Save i Dunava, ali da problema može da bude na "manjim potocima i vodotokovima koje sada možete bukvalno da pregazite".
Milošević je objasnio i da je zato, iako ne prete poplave, preventivno podignut nivo pripravnosti. 
I u Paraćinu je Štab za vanredne situacije utvrdio mere delovanja na svojoj teritoriji zbog mogućnosti da, usled najavljenih kiša, vodostaj na Crnici pređe granicu redovne odbrane od poplava.  
Kako se navodi u saopštenju Štaba, komunalnoj inspekciji je naloženo da obilazi kritične lokacije, propuste i mostove na vodotocima drugog reda i u slučaju uočavanja mogućih zagušenja obavesti JP "Vodovod" da ukloni smeće, zemlju, grane, stabla.
Direkciji za izgradnju, Vodovodu i Javno komunalnom preduzeću je naloženo da u pripravnosti bude sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo. 
Predsednik opštine Ljig Dragan Lazarević je izjavio da je u sanaciju korita reke Ljug do sada uloženo 30 od predviđenih 70 miliona dinara.
Prema njegovim rečima, veća kiša mogla bi naneti velika oštećenja na koritu, imajući u vidu da je RHMZ objavio crveni meteoalarm.
"Voda se mora usmeriti dalje od naseljenog mesta Ljig, ukoliko bude obilnih padavina i poplava" , rekao je Lazarević Tanjugu pozvavši na solidarnost građana, kao i potrebe preduzimanja mera lične i zaštite svoje imovine.
On je podsetio da je zbog prošlogodišnjih bujica bilo velikih problema u vodosnabdevanju jer je magistralni cevovod koji na 16 mesta prelazi reku Ljig bio prekinut. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Čučković apeluje da se ne širi panika, Obrenovac siguran

Izvor: Press, 04.Mar.2015

Štab za vanredne situacije Gradske Opštine Obrenovac utvrdio je mere delovanja na osnovu upozorenja RHMZ da se sutra i u petak očekuju velike padavine i porast vodostaja, a komandant štaba Miroslav Čučković apelovao na građane da ne šire paniku, jer u ovom trenutku ne postoji opasnost...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.