Mladi naučnici osvojili 6 medalja

Izvor: B92, 12.Dec.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi naučnici osvojili 6 medalja

Beograd -- Šestočlana ekipa Srbije koja je na 8. međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Durbanu osvojila šest medalja, vratila se u Beograd.

Srebrne medalje za ekipu Srbije osvojili su Marijana Vujadinović, učenica 1. d razreda Matematičke gimnazije, i Luka Bojović, učenik 2. d razreda, takođe, Matematičke gimnazije u Beogradu. Iz istog razreda te škole je i osvajač bronzane medalje Maksim Stokić.

Bronzane medalje osvojili su i Anđela Šarković, učenica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu, kao i njena sugrađanka Irena Đorđević iz iste gimnazije i Stefan Velja učenik gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu.

Talentovani učenici stigli su u Beograd iz Pariza avionom Er Fransa, a ni u aerodromskoj zgradi nisu se odvajali od medalja i zastave Srbije.

Učenica Irena Đorđević rekla je novinarima da su zadaci bili "ni teški ni laki", dok je Stefan Velja rekao da su svi dali svoj maksimum i da su osvojili nagrade zahvaljujući dobrim pripremama.

Talentovana Marijana Vujadinović rekla je da se, osim takmičenja, veoma lepo družila, ali da sada u takmičenjima ima novo iskustvo i shvata koliko još moraju više da rade.

Za nagrađenog Maksima Stokića ovo takmičenje je bilo lakše nego prošle godine, ali je, kako kaže, svejedno, imao tremu.

"Ali nakon prvog dana bilo je sve manje treme", rekao je on i istakao da se upoznao sa vršnjacima iz Argentine, Kazahstana, Južne Koreje, Rumunije...

Kartu za njegovo putovanje obezbedio je grad Čačak, a svoje pozitivne utiske novinarima su preneli i talentovani Luka Bojović i Anđela Šarković.

U aerodromskoj zgradi nagrađenu ekipu dočekao je i direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović, koji je novinarima rekao da su u toj školi zadovoljni i ponosni.

"Naši juniori su i ovoga puta dokazali da su uspešni ne samo iz matematike, nego i kada su u pitanju fizika, hemija, biologija", rekao je Ognjanović.

Istakavši da je u pitanju interesantno takmičenje koje obuhvata poznavanje prirodnih nauka, on je rekao da je, nažalost, poslednjih godina sve veći problem finansiranja putovanja naših talenata na takmičenja.

Ministarstvo omladine i sporta prepoznaje najuspešnije učenike i oni po pravilu dobijaju stipendije, kazao je Ognjanović, a da država treba malo više da povede računa o talentima, mišljenja je i otac jednog od nagrađenih učenika Simo Stokić.

Nagrađene sa olimpijade dočekao je i Ilija Savić, predsednik Društva fizičara Srbije, koje je organizovalo odlazak juniorske olimpijske ekipe Srbije na takmičenje. Uz čestitke i ocenu da je ekipa postigla izvanredan uspeh, Savić je u izjavi Tanjugu naveo da su avionske karte koštale 9.000 evra.

Za jednog vođu i jednog učenika novac je obezbedila novosadska Gimnazija uz pomoć grada Beograda, a za ostale učesnike Društvo fizičara je pozajmilo novac od Instituta za fiziku i Fizičkog fakulteta u Beogradu, kao i od roditelja, rekao je Savić.

"Tako smo uspeli na vreme da rezervišemo karte, ali smo u međuvremenu potpisali ugovor sa Ministarstvom prosvete i nauke koje će nam uplatiti određena sredstva, kako bi roditeljima vratili pozajmicu", rekao je Savić i istakao da bi država treba više da povede računa o naučnom podmlatku, neophodnom za razvoj zemlje.

Olimpijada je trajala od 1. do 10. decembra, uz učešće 280 takmičara iz 50 zemalja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mladi talenti prirodnih nauka pokazali znanje u jakoj svetskoj konkurenciji

Izvor: Studio B, 12.Dec.2011

Mladi talenti naše zemlje osvojili su dve srebrne i četiri bronzane medalje iz oblasti matematike, fizike i biologije. ..Srbija ima nove mlade talente prirodnih nauka, koji su svoje znanje pokazali i u jakoj svetskoj konkurenciji...Šest učenika matematičke gimnazije, koji su na međunarodnoj juniorskoj...

Nastavak na Studio B...

Naši učenici opet najbolji

Izvor: Studio B, 12.Dec.2011

Šestočlana ekipa Srbije koja je na 8. Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Durbanu (Južnoafrička Republika), osvojila šest medalja, doputovala je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", gde su ih dočekali roditelji, prijatelji, familija...Srebrne medalje za ekipu Srbije osvojili su Marijana...

Nastavak na Studio B...

Šest osvojenih medalja preporuka za odlazak iz Srbije

Izvor: Blic, 13.Dec.2011, 13:25

Sa medaljama oko vrata i srpskom zastavom u rukama, šestoro srpskih gimnazijalaca juče su se posle 13 dana vratili iz Južnoafričke Republike, gde su na Juniorskoj naučnoj olimpijadi iz fizike, hemije i biologije osvojili dva srebra i četiri bronze. Iako je rezultat koji su tamo postigli velik,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.