Izvor: Politika, 27.Feb.2015, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijima u Užicu od grada ni za prazan sendvič

Vlasnik „Užičke nedelje“ upozorava da je svega 0,3 odsto budžeta grada planirano za lokalne medije

Užice – Toni Stanković, vlasnik i urednik lista „Užička nedelja“ poznatog već dve decenije u ovom kraju po britkoj reči, ponovo ne krije svoju ogorčenost odnosom užičke vlasti prema lokalnim glasilima. Povod je upravo raspisani konkurs za raspodelu novca iz gradske kase po projektima lokalnih medija. Tu će, kako stvari stoje, ovdašnjim novinama, televizijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i radio-stanicama biti para samo za „prazan sendvič“.

– Budžet grada Užica za 2015. godine nešto je veći od dve milijarde dinara. Za medije je u njemu planirano samo šest miliona, i to sa PDV-om, što je praktično pet miliona dinara. To govori da je procenat predviđenih izdvajanja za lokalna glasila manji od 0,3 odsto gradskog budžeta. Pri tome, ovde se niko ne osvrće na predloge novinarskih udruženja UNS-a i NUNS-a da se dva odsto iz lokalnih kasa izdvaja za medije – žali se Stanković.

On je, dodaje, revoltiran i time što je oglas o konkursu za dodelu tih skromnih sredstava objavljen jedino u užičkom nedeljniku „Vesti“, ali nije ponuđen „Užičkoj nedelji“.

 – U Gradskoj upravi su, po zakonu, bili dužni da traže najmanje dve ponude za ovo oglašavanje. Oni su naš časopis preskočili, a nezakonito je da se samo u jednom oglašavaju. Kad treba pratiti neki događaj, makar i nebitan, uredno nas pozivaju, a sada im je bilo teško da okrenu telefonski broj i obaveste nas da konkurišemo. To je ponižavanje mog medija, bahato ponašanje političara i gradskih službenika prema „Užičkoj nedelji“ koje u kontinuitetu traje već 20 godina. Jer drugi mediji ćute, a mi kritikujemo, pa su im oni uvek dobri dok mi ne valjamo. Novac se odvaja poslušničkim medijima koji veličaju svakog ko je na vlasti – ogorčen je Toni Stanković.

Tragom tog konkursa, ovih dana se vlasnik „Nedelje“ na sajtu tog nedeljnika tekstom „Koga briga za ’Užičku nedelju“ obratio gradonačelniku Užica Tihomiru Petkoviću (SNS) s nizom pitanja: kad je konkurs raspisan, gde je objavljen, zašto je tamo objavljen i po kojoj ceni, do kada traje.

– Od slučajnog prolaznika sam, a kao glavni i odgovorni urednik ’Užičke nedelje’, saznao da je konkurs objavljen na sajtu grada Užica i u ’Vestima’, a da niko nije pozvao naš časopis i tražio ponudu za oglašavanje. Da li je to borba za javni interes i šta je cilj takvog rada? Da li je to namerno urađeno da ’Nedelja’ ne bi učestvovala na konkursu? Prosto sam zapanjen činjenicom da nastavljate staru praksu Demokratske stranke i da se namerno oglašavate isključivo u ’Vestima’ iako te novine imaju daleko manji tiraž od ’Užičke nedelje’. Do juče ste bili opozicija i tada ste se redovno pojavljivali u ’Užičkoj nedelji’, a sada kad ste postali vlast očigledno da je ’Nedelja’ ponovo nepodoban časopis – piše vlasnik tih novina gradonačelniku, pa ujedno iskazuje i nadu da će se novinarska udruženja o ovome makar oglasiti, da Užice, kako reče, ne bude stalno na periferiji zbivanja.

B. Pejović

objavljeno: 27.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.