Maturski: Danas srpski, sutra matiš

Izvor: B92, 23.Jun.2011, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maturski: Danas srpski, sutra matiš

Beograd -- Posle nekoliko decenija đaci ponovo polažu tzv. "malu maturu". 80.000 osmaka danas je polagalo ispit iz maternjeg jezika, a sutra ih očekuje test iz matematike.

Završni ispit, ili "mala matura", je obavezan test kojim se završava osnovnoškolsko obrazovanje. Rezultati donose važne bodove za upis u srednju školu.

Bez velike treme, uglavnom dobro pripremljeni, bivši osmaci zadovoljni su kako su uradili test iz srpskog jezika. To je kako kažu, zbog toga što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na ispitu bilo više književnosti a manje gramatike.

Svi se nadaju upisu u željenu srednju školu:

Ja sam završila za pola sata, običnom i posle sam proveravala i podebljala hemijskom, uopšte nije teško kao što neki misle, baš je bilo lako.

Ako ovako bude lak i iz matematike, sigurno ću moći, htela bih da upišem grafičku školu, inače gramatike uopšte nije bilo mnogo, zato je nekako bio lak prijemni.

Nije bilo mnogo teško, većina zadataka je bila iz zbrike, tako da bilo je lagano.

Nismo znali da su pre tako dolazili roditelji, a i uopšte nikome ni od mojih drugarica nije bila ni priča da bi došli roditelji, prosto kući su nas ispratili i to je to.

Mala matura ili završni ispit novina je ove godine, a samo testiranje, kako kažu u školama, ne razlikuje se mnogo od dosadašnjih kvalifikacionih ispita.

"Završni ispit je obavezan za sve učenike i bez završenog završnog ispita učenici nemaju završenu osnovnu školu. Uputstva za realizaciju završnog ispita su stigla na vreme, tako da smo se mi kao škola pripremili od toga da učenici polažu u jednoj prostoriji, odnosno fiskulturnoj sali, do rasporeda klupa, rastojanja koje treba da bude između klupa, da to bude i prostor koji treba da bude prijatan za učenike", kaže Miroslava Rutešić, direktorka OŠ "Radoje Domanović".

Na ispitu iz maternjeg jezika i matematike đaci mogu osvojiti najviše 20 bodova, a uspeh iz škole može im doneti najviše 60 bodova. Preliminarni rezultati znaće se 29. juna, a konačni rezultati biće objavljeni nekoliko dana kasnije, 3. jula. Na listu želja đaci mogu upisati do 20 željenih škola, a upis će se obaviti 13. i 14. jula.

Ministar prosvete Žarko Obradović je za B92 rekao, pred izvlačenje kombinacija, da je važno osvojiti što više bodova na maloj maturi zbog ispunjavanja želja za upis srednje škole.

Đaci će, prema njegovim rečima, na osnovu dobijenih bodova biti u situaciji da predlože upis željene škole, napominjući da je prošle godine oko 85 odsto đaka upisalo jednu od tri željene škole.

"To je važno jer upis željene škole garantuje i da će se škola završiti. Jako je važno da deca upišu ono što žele, jer onda kod njih postoji taj voljni momenat da uče, savladaju gradivo i budu što bolji", rekao je Obradović.

Ministar veruje da ovi ispiti neće biti toliko teški za osmake jer su oni pre pet nedelja imali "probu male mature", gde su deca na nepoznatim zadacima pokazala pristojne rezultate.

"Sada će 50 posto zadataka biti poznato, u 25 posto će biti izmenjen samo redosled tačnih odgovora, a svega 25 novih zadataka", kazao je on.

Šta treba znati pred ispite

Ispit traje dva sata i učenici treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem, grafitnu i hemijsku olovku, gumicu, a za test iz matematike moraju da imaju i lenjir, trougao i šestar.

Na testu će biti 20 zadataka, deset poznatih iz zbirke za pripremu završnog ispita, pet delimično izmenjenih iz zbirke i pet potpuno nepoznatih zadataka.

Nisu dozvoljeni mobilni telefon, digitron, ni druga "pomagala", a u slučaju sprečenosti učenika da pristupi polaganju završnog ispita, zbog bolesti ili iz drugog razloga, roditelj, odnosno staratelj obavezan je da to prijavi odeljenskom starešini, najkasnije sat pre početka testa.

Na testovima može da se ostvari najviše 40 bodova, po 20 bodova iz svakog predmeta, a uspeh od šestog do osmog razreda "nosi" maksimalno 60 poena.

Test iz matematike polaže se u petak, a preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati najkasnije do 29. juna. Tog i narednog dana mogu se podnositi prigovori nadležnim komisijama. Konačni rezultati biće objavljeni 3. jula.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje polaganje male mature

Izvor: RTS, 23.Jun.2011

Osmaci danas polažu maturski ispit iz maternjeg jezika. Ministar Žarko Obradović, u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a i Radio Beogradu, u 9.50 izvući će ispitnu kombinaciju...Za oko 80.000 učenika osmog razreda u Srbiji počinje dvodnevno polaganje završnog ispita. Osmaci danas od 10...

Nastavak na RTS...

Maturanti rade "Kombinaciju 2" iz srpskog

Izvor: Mondo, 23.Jun.2011

Dvodnevni završni ispit u osnovnom obrazovanju i vaspitanju počinje u 10.00 časova, polaganjem testa iz srpskog (maternjeg) jezika. Ministar obrazovanja izvukao kombinaciju broj dva.

Nastavak na Mondo...

Maturanti, proverite kako ste rešili test

Izvor: Mondo, 23.Jun.2011

Dvodnevni završni ispit u osnovnom obrazovanju i vaspitanju počeo je polaganjem testa iz srpskog (maternjeg) jezika. Ministar obrazovanja izvukao kombinaciju broj dva, a rešenja zadataka iz srpskog objavljena su i na sajtu Radio-televizje Srbije.

Nastavak na Mondo...

Srpski jezik bez muke

Izvor: Danas, 23.Jun.2011

Učenici osmog razreda polagali su juče završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a sudeći prema komentarima učenika nekoliko beogradskih škola sa kojima smo razgovarali, zadaci iz ispitne kombinacije broj dva, koju je izvukao ministar prosvete Žarko Obradović, nisu im zadali muke.

Nastavak na Danas...

Završen drugi deo male mature

Izvor: B92, 24.Jun.2011, 08:25

Beograd -- U 12 sati završen drugi deo završnog ispita za osmake, pred upis u srednje škole, koji je počeo u 10.00 časova, proverom znanja iz matematike...Kako je najavljeno, kombinaciju sa zadacima izvukao je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović desetak minuta pre početka testa, u direktnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.