Maloletni migranti bez roditeljske pratnje laka meta za trgovce ljudima

Izvor: RTS, 23.Avg.2015, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maloletni migranti bez roditeljske pratnje laka meta za trgovce ljudima

Dragan Vulević iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja kaže da se maloletnim migrantima bez pratnje roditelja u prihvatnim centrima u Srbiji pruža bezbednost, briga o zdravlju i egzistencijalni uslovi. Dodaje da su ta deca laka meta za trgovce ljudima i da je neophodno da sve institucije u Srbiji deluju preventivno.
Dragan Vulević iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je gostujući u Dnevniku RTS-a da je u prethodnom periodu u prihvatilištima za smeštaj maloletnih migranata u Beogradu i Nišu bilo smešteno između 400 i 500 migranata bez pratnje odraslih.

"Mi toj deci obezbeđujemo bezbednost pre svega, brigu o zdravlju i egzistencijalne uslove. Zbog ovakve sitacije koja je eksplodirala ne neki način, angažuju se svi kapaciteti u sistemu zdravstvene zaštite", ističe Vulević.
Pored toga, kaže Vulević, deci bez roditeljske pratnje pruža se i svaka vrsta pomoći koja je neophodna radi zaštite njihovih interesa.
"Dok borave u Srbiji, toj deci dajemo staratelja i obezbeđujemo im prevodioce kako bi deca bila upoznata sa svojim pravima. Zaista radimo sve što je moguće u ovom trenutku", napominje Dragan Vulević.
Dodaje da se migrantima bez roditeljske pratnje pruža privremen smeštaj a da spajanje sa porodicom preuzimaju UNHCR i Crveni krst.
"Činjenica je da se položaj ove dece zloupotrebljava i oni su laka meta za trgovce ljudima. Bitno je da sve institucije u Srbiji preventivno reaguju što brže, kako bi se ta deca spasla od trgovaca ljudima", kaže Vulević.
Ističe da se obezbeđuju adekvatni uslovi i posebnim kategorijama migranata- trudnicama, invalidima, majkama sa tek rođenom decom.
"Imamo slučaj invalida koji je smešten u našoj instituciji za invalidna lica", kaže Vulević.
Napominje i da je Ministarstvo pokrenulo dvogodišnji projekat "Podrška maloletnim migrantima bez roditeljske pratnje u Srbiji" uz finansijsku pomoć Švajcarske od oko 22 miliona dinara.
"Taj projkat podrazumeva uređenja i proširenja kapaciteta za prihvat migranata bez pratnje odraslih", objašnjava Vulević.
Od početka godine više od 15.000 dece prijavljeno je za azil u Srbiji, a njih oko 4.000 su bez pratnje odraslih. Broj dece koji neopaženo pređu put od Preševa do Horgoša, kako se procenjuje, bar je još toliki.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Maloletni migranti laka meta za trgovce ljudima"

Izvor: B92, 23.Avg.2015

Maloletni migranti bez roditeljske pratnje su laka meta za trgovce ljudima, upozorio je Dragan Vulević iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja...Osim toga, Vulević je poručio i da je neophodno da sve institucije u Srbiji deluju preventivno...On je rekao da se u prihvatnim centrima u Srbiji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.