Mali: Investicije su ključ uspeha

Izvor: RTS, 19.Apr.2015, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Investicije su ključ uspeha

Investicije su ključ uspeha i najvažnija stvar za budućnost Beograda i njegov održiv razvoj, istakao je gradonačelnik Siniša Mali, sumirajući rezultate prvih godinu dana na čelu prestonice. Neće odustati od konsolidacija javnih finansija i kontrole troškova.
Gradonačelnik Siniša Mali u izjavi za Tanjug navodi da je, između ostalog, zadovoljan rezutatima koji su postignuti na smanjenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deficita, ukidanju nepotrebnih troškova, odgovornijem ponašanju zaposlenih u Gradskoj upravi, rešavanju manjka mesta u vrtićima.

U isto vreme, nije u potpunosti zadovoljan napretkom u konsolidaciji poslovanja GSP "Beograd".
Ističući da je 2014. godina bila izuzetno teška, kako zbog problema koje je ostavila prethodna vlast, tako i zbog katastrofalnih poplava, Mali je naveo da se nadležni "nisu uplašili izazova", već su probleme rešavali jedan po jedan.
U tom kontekstu, Mali je rekao da je 2013. u nasleđe ostavljen rekordan budžetski deficit od 20,25 odsto, koji je za godinu dana prepolovljen, a cilj je da ove godine bude smanjen na 6,5 odsto i da do kraja 2016. godine konsolidacija javnih finansija bude u potpunosti završena.
"Mislim da smo za ovih 12 meseci pokazali da kroz smanjenje i ukidanje nepotrebnih troškova, može odgovorno da se pristupi gradskim finansijama da bi se smanjili troškovi i krenulo u vraćanje skupih kredita koje je prethodna gradska vlast ostavila", rekao je Mali.
Prvi čovek Beograda smatra da je mnogo urađeno na promeni ponašanja i na ukidanju javašluka koji je bio prisutan u gradskim javnim i komunalnim preduzećima u kojima se, tvrdi, nije znalo ni ko kontroliše, ni zašto ne kontroliše.
Zato su, dodao je, sprovedeni posebni programi konsolidacije svakog preduzeća, s obzirom da je 2013. godine ceo gradski komunalni sistem gubio milione dinara. Prema rečima Malog, 2014. godine taj sistem je bio u plusu.
Profit je, podvukao je, važan za građane jer 85 odsto tog novca ide u budžet grada iz kojeg se finansiraju socijalna davanja, stipendije studentima, vrtići, izgradnja domova zdravlja...
Mali je izdvojio i aktivnosti kojima je rešavan manjak mesta u vrtićima, a imajući u vidu da je između 4.000 i 4.500 mališana na listi čekanja.
Video nadzor za vrtiće i osnovne škole 
U tom smislu je jedno od rešenja koje je pomenuo i mogućnost da između 1.500 i 1.800 dece od septembra pođe u privatne vrtiće, što će omogućiti novi jedinstveni sistem čije je formiranje u toku.
Gradonačelnik je naveo i da je pri kraju akcija uvođenja video nadzora u sve vrtiće i osnovne škole, a sistem će biti umrežen i povezan u operativni centar koji će se nalaziti u opštini ili policijskoj stanici gde će postojati danonoćna kontrola.
On smatra da će na taj način moći da se kontroliše ko ulazi u školska dvorišta, što je način da se izbegnu nemili događaji, a najavljuje da bi i srednje škole mogle da budu uključene u taj sistem.
Navodeći da je socijalna politika dugo bila bez cilja i strategije, Mali je najavio da će u narednih mesec i po biti usvojena strategija socijalne politike Grada do 2020. godine.
"U proteklih godinu dana, i pored toga što nemamo novca, pokazali smo da nam je stalo i pokušavamo da pomognemo baš onima kojima je to najpotrebnije", rekao je Mali, koji ističe da je zadovoljan rezultatima koji su postignuti u vezi sa inkluzijom Roma.
Nezadovoljan konsolidacijom GSP-a
Gradonačelnik sa druge strane, iako vidi napredak, nije u potpunosti zadovoljan rezultatima koji su ostvareni u konsolidaciji poslovanja gradskog saobraćajnog preduzeća.
Ponovo apelujući da se plaća prevoz, Mali je rekao da je i pored povećanja naplate, ona i dalje ispod granice koja je neophodna da bi GSP stabilno poslovao.
"Nama je neophodno da građani plaćaju prevoz jer od toga kupujemo rezervne delove, autobuse, gorivo, a plaćamo i zaposlene GSP-a i da bi ceo sistem funkcionisao potrebno je da dobijemo i prihode od karata", objasnio je Mali.
Govoreći o GSP-u, Mali je naveo i da je završena javna nabavka za uvođenje video nadzora u autobusima, koji će biti uveden u naredna dva do tri meseca, a u sledećih nekoliko sedmica trebalo bi da bude raspisan i tender za uvođenje bežičnog interneta u sva vozila.
Mali je najavio i nabavku 50 autobusa koji se na ulicama mogu očekivati do kraja godine, a biće kupljeno i pet električnih vozila, kako bi se ukazalo na značaj zaštite životne sredine.
Govoreći o planovima za naredni period, Mali je podvukao da se neće odustati od konsolidacije javnih finansija i kontrole troškova, kao i da će se trošiti odgovorno, samo ono što se zaradi, a sav novac koji ostane posle vraćanja kredita, biće iskorišćen za nove investicije.

Ističući da su investicije najvažnija stvar za budućnost grada, Mali je naveo da će se raditi na projektima kao što je "Beograd na vodi", ali i na privlačenju drugih investitora.
"Pokrećemo sve projekte koji su važni za to da se privredni ambijent u Beogradu unapredi i bude privlačan za svakog investitora koji ovde dođe da zaposli barem jednog zaposlenog i na tome ćemo insistirati", zaključio je Mali.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali: Investicije su ključ uspeha Beograda

Izvor: Blic, 19.Apr.2015

Investicije su ključ uspeha i najvažnija stvar za budućnost Beograda i njegov održiv razvoj, istakao je gradonačelnik Siniša Mali, sumirajući rezultate prvih godinu dana na čelu prestonice, uz napomenu da se neće odustati od konsolidacija javnih finansija i kontrole troškova...Mali navodi da...

Nastavak na Blic...

GODINU DANA VLASTI U BEOGRADU: Investicije su ključ uspeha i razvoja Beograda

Izvor: Kurir, 19.Apr.2015

Mali je povodom godišnjice na čelu Beograda izjavio da je zadovoljan rezutatima koji su postignuti na smanjenju deficita, ukidanju nepotrebnih troškova, odgovornijem ponašanju zaposlenih u Gradskoj upravi, rešavanju manjka mesta u vrtićima..BEOGRAD - Investicije su ključ uspeha i najvažnija stvar...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.