Izvor: Blic, 19.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekovi sa D liste i u Beogradu

Neregistrovane lekove sa liste D pacijenti će do kraja sedmice moći da uz recept preuzmu u celoj Srbiji. Republički zavod za zdravstveno osiguranje nadoknađuje plaćanje ovih lekova, a posle 28 mesta u Srbiji od kraja nedelje ovi lekovi moći će da se nabave i u Beogradu, u apoteci „Sveti Sava".

- Oko 80 odsto lekova sa liste D je uvezeno i već distribuirano većim gradovima u Srbiji, pa u mnogim apotekama pacijenti već mogu da preuzmu ove medikamente u tabletiranom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obliku. Neregistrovane lekove koristi mali broj pacijenata, pa je zato određena po jedna apoteka u svakom gradu. Bilo bi neracionalno kada bismo ovu količinu raspodelili u sve apoteke jer bismo osiguranicima na taj način samo otežali nabavku - kaže Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.

Na listi A su lekovi koji se mogu na uobičajen način naći u apoteci, na listi B su bolnički lekovi, na listi C lekovi sa posebnim načinom izdavanja, kao što su citostatici, i na listi D su neregistrovani lekovi.

Među prvima u Srbiji neregistrovane lekove već su počele da izdaju na recept apoteke u Šapcu, Požarevcu, Pančevu, Užicu i Valjevu.

Lekovi sa liste D namenjeni su pacijentima koji boluju od retkih bolesti i obično se prave u jednoj fabrici u svetu, a proizvođač nema ekonomski interes da ih registruje na svakom tržištu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.