Kuburovićeva: Rekonstrukcijom do moderne Palate pravde

Izvor: RTS, 30.Mar.2017, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburovićeva: Rekonstrukcijom do moderne Palate pravde

Ministarka pravde Nela Kuburović nakon obilaska radova na rekonstrukciji Palate pravde u Beogradu, izjavila je da će građani Srbije dobiti modernu pravosudnu zgradu sa većim smeštajnim kapacitetima, većom učestalošću u zakazivanju suđenja i preduslovima za razvoj IT strukture i opreme.
Nela Kuburović je navela da će u zgradi biti instalirana nova IT oprema koja će omogućiti da se suđenja snimaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i audio i vizuelno.

Rekostrukcija je, kako je napomenula, planirana da traje 24 meseca, a vrednost radova koji se finansiraju iz sredstava Evropske investicione banke iznosi oko 16 miliona evra.
"Sam postupak tenderske procedure sproveden je po pravilima koje određuje EIB. Ugovor o realizaciji je potpisan u februaru, a početkom marta krenulo se sa rekonsktrcijom i izvodienjem radova u zdradi", precizirala je ministarka.
Istakla je i da je rekonstrukcija Palate pravde jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koje Ministarstvo pravde sprovodi u poslednje četiri godine i poslednjih nekoliko decenija, budući da je reč o najvažnijoj zdradi u Srbiji u kojoj je do početka septembra 2016. bilo smešteno osam pravosudnih organa.
"Imajući u vidu da se u Beogradu nalazi 60 odsto ukupnog broja svih predmeta u državi razumljivo je što je Ministarstvo pravde posebnu pažnju posvetilo unapređenju pravosudne infrastrukture u Beogradu koja se na neki način okončava rekonsktrukcijom Palate pravde", navela je Kuburović.
Nakon 24 meseca radova u Palatu pravde treba da se vrati krivično odeljenje Višeg suda u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu, zatim krivično odeljenje Prvog osnovnog sud au Beogradu i Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, koji se trenutno nalaze na privremenim adresama.
Šef regionalne kancelarije EIB za zapadni Dubravka Negre rekla je da je projekat rekonstrukcije pravosudnih organa započet pre cetiri godine rekonstrukcijom zgrade za pravosudne organe u Katanićevoj ulici koja je završena, a da je renoviranje Palate pravde nastavak projekta odobrenog pre par godina u ukupnom iznosu od 41 milion evra.
Njega finansira EIB i sastavni je deo rehabilitacije pravosudnih organa i sudova širom Srbije koji u procentu od 50 odsto finansira i ministarstvo iz budžertskih sredstava.
Radove na zgradi obišao je i predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepenović.
Zgrada Palate pravde, koja se prostire na sedam spratova i 24.000 kvadratnih metara, izgrađena je 1973. godine i od tada nije rekonstruisana.
Planirano je da zgrada zadrži prvobitni izgled, uz adaptaciju kompletnog objekta i pristupkog platoa.
Na njoj će biti promenjeni svi prozori, vrata i pregrade, predviđena je zamena svih izolacija u objektu, radi povećanja energetske efikasnosti.
"Koncentracijom nadležnosti protiv zastarelih poreskih prekršaja"
Nela Kuburović je rekla da jedan od najvećih problema u prekršajnim postupcima predstavlja rad nad takozvanim "budžetskim predmetima", odnosno poreskim predmetima, gde su propisane najveće kazne, a dolazi do njihovog zastarevanja.
Najavila je da Ministarstvo pravde planira da taj problem reši koncentracijom nadležnosti.
"Plan je da imamo četiri prekršajna suda na područjima četiri apelacije koji će se baviti tim predmetima.To znači da ćemo koncentracijom nadležnosti pokušati da ubrzamo postupke u prekršajnim sudovima", rekla je Kuburovićeva.
Takođe je istakla da "nije mali broj smanjenih predmeta", te da je iz godine u godinu bolja pravosudna statistika, odsnosno da povećava broj rešenih predmeta i smanjuje broj zastarelih.
"Ministarstvo pravde i te kako radi na unapređenju rada i prekršajnih sudova, a jedan od načina je i poboljšanje infrastrukture", navela je Ministarka podsećajući da je od pre i godinu i po dana Prekršajni sud u Beogradu konačno dobio svoju zgradu dok je prethodno bio razmešten na 14 lokacija u gradu.
"To je svakako bio jedan od razloga za usporavenje postupka. Kada imamo smešten sud na jednom mestu, to dovodi do povećanja efikasnosti", naglasila je ministarka pravde.
Podsetila je i da je nedavno započeta je izgradnja zgrade Prekršajnog suda u Pančevu, a da se za par meseci očekuje otvaranje novih zgrada za prekršajne sudove u Požarevcu i Užicu.
Kuburovićeva je napomenula da je Akcionim planom za poglavlje 23 planirano povećanje efikasnosti kroz smanjenje broja starih predmeta te da je jedan od planova da se u ovoj godini broj starih premeta smanji za oko 20 odsto.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarka obećava smanjenje broja starih predmeta

Izvor: Beta, 30.Mar.2017

Ministarstvo pravde radi na smanjenju nerešenih sudskih predmeta, a plan je da do kraja godine broj starih predmeta bude za 20 odsto manji nego 2016. godine, izjavila je danas resorna ministarka Nela Kuburović."Planiramo da pojačamo efikasnost sudova i to je jedan od naših prioriteta", kazala je...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.