Izvor: Danas, 03.Avg.2015, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krst iznad Kraljeva verski kičeraj

Ja, koji se trudim da budem informisan o svim bitnim događajima u ovoj zemlji, tek sam nekidan u Danasu saznao o naumu da se iznad Kraljeva podigne krst visok 33 metra. Kad su oni koji su inicirali i odlučivali o izgradnji krsta, praktično polutajno, skriveno od šire javnosti, to me je navelo na zaključak da oni to, ipak, nisu radili svetla obraza i čiste savesti.

S pravom je novinar Igor Brakus, odgovarajući na pitanje "Kako komentarišete postavljenje monumentalnog krsta >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << iznad Kraljeva" , sa velikom dozom ironije predložio da Kraljevčani skupe još 100.000 evra i naprave krst visok 66 metara (Danas 30. jul 2015). Istovremeno je sociolog Ratko Božović istakao da je reč o neodmerenosti i da sve proizilazi iz kleronacionalističke uniformnosti unutar političke zajednice i države bez kompasa. U problemu smo sa vrednosnim sistemom, dodao je Božović.

Čovek ne može da poveruje da su nadležni u Kraljevu, kad su odlučivali o izgradnji krsta, zanemarili činjenicu da je ovo višekonfesionalna i višenacionalna zemlja i da u njihovom mestu žive i pripadnici drugih vera, ateisti i značajni deo verujućeg hrišćanskog naroda, koji je oštar protivnik manifestnog izražavanja vere. Oni su izveli pogrešan zaključak, a to je slučaj i u više drugih opština u Srbiji i Republici Srpskoj, da se duhovno i nacionalno biće može graditi i očuvati postavljanjem krstova na brdima, jezerima i putevima. Sa zebnjom očekujem da će posle Kragujevca i Kraljeva početi takmičenje drugih gradova u Srbiji ko će podići veći krst ili više krstova u svojim atarima. Na šta bi ličila ova zemlja kada bi se u tu trku uključili i pripadnici drugih vera, pa da, na primer, u Sjenici i drugim sandžačkim opštinama na brdima počnu nicati polumeseci i zvezde!

Kada su oni koji imaju dosta para i pristalice "estradnog pravoslavlja" odlučivali o izgradnji ogromnog krsta iznad Kraljeva, smatram da je tada prevagnula njihova infantilna želja da dominiraju nad drugima, a prepoznatljiv je i njihov poriv da likuju, iritiraju i uznemiravaju! Po Ustavu, ovo je zemlja ravnopravnih građana u kojoj niko ne sme osećati teskobu i nositi teret ugroženosti. Uzaludno se čelnici Kraljeva nadaju da će zbog krsta njihov grad postati poželjnije mesto za život. Suprotno, mislim da će svi oni koji drže do svojih izgrađenih kriterijuma o kvalitetu urbanističkih rešenja i do svog shvatanja primerenog načina izražavanja verskih osećanja pre zaobilaziti i krst i Kraljevo.

 Po iznetim podacima, Kraljevo je, procentualno gledano, prva opština u Srbiji po broju odseljenih stanovnika. Podizanje gromade od betona, koja se po mišljenju mnogih, zbog svojih dimenzija, može podvesti pod verski kičeraj, ne može se nikako uklopiti u strategiju održivog razvoja ovog grada i planove privlačenja stranih investitora. Kad je u pitanju ugled države, na kraju i ugled Srpske pravoslavne crkve, problematična odluka o postavljanju tako velikog krsta, koji će dominirati nad celom okolinom, ne može biti suvereno pravo kraljevačke lokalne samouprave! Ako smo demokratsko društvo, red je da se o izgradnji ovog iritirajućeg kolosalnog objekta čuje reč uvaženih urbanista, sociologa religije, crkvenih velikodostojnika i političkih partija.

Autor je politikolog iz Nove Varoši

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.