Koridor 10 vadi Srbiju iz krize!

Izvor: Press, 18.Okt.2010, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koridor 10 vadi Srbiju iz krize!

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić javno je upozorio izvođače radova na Koridoru 10 da maksimalno prionu na posao, da poštuju dogovorene rokove, jer se neće tolerisati sporost, aljkavost i odlaganja poslova, i zapretio oštrim kaznama za neradnike! Mrkonjić u intervjuu za Press ponavlja da će Koridor biti kompletno završen do maja 2012.- Naš cilj je završetak svih poslova na Koridoru 10 do maja 2012. Taj zadatak smo dobili i od predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Tadića, to je zabeleženo i u desetogodišnjem planu razvoja Srbije i mi tu svoju obavezu moramo da izvršimo u roku - počinje Mrkonjić.
Kako to mislite da uradite ako ste u prve dve godine mandata ove vlade napravili samo 50 kilometara poluautoputa?!
- Znate kako, izgradnja autoputa zahteva opsežnu i dugu pripremu, od imovinskopravnih poslova, obezbeđivanja finansijskih sredstava, izrade projekata... Gotovo ništa od toga nismo zatekli na početku mandata ove vlade 2008.
Konkretno, šta ćete izgraditi do kraja ove godine?
- Završićemo više od 100 kilometara autoputa na severu Srbije sa obilaznicom oko Novog Sada, a pravo remek-delo, most kod Beške od 2.205 metara, biće gotovo do maja. Tu ne insistiramo na velikoj brzini izgradnje, jer moramo da čuvamo ljude koji rade u veoma teškim uslovima. Podsećam da je izgradnja starog mosta kod Beške ranije odnela šest života.
Šta će se dogoditi ako ne ispunite obećane rokove?
- Utvrdićemo razloge za kašnjenje, eventualne krivce, preduzeti mere. U svakom slučaju, graditeljski talas u Srbiji ništa neće zaustaviti. Oko Koridora 10 uposleno je oko 100.000 ljudi, a prema mojoj proceni, od Koridora će na različite načine živeti 500.000 ljudi. To će biti najveća saobraćajnica na Balkanu, doneće nam veliki devizni priliv, posao i egzistenciju za mnoge porodice. U izgradnji su angažovane i svetske firme, pretežno iz Austrije, Italije, Nemačke i Francuske. Kuriozitet je da na mostu Beška rade radnici 12 nacionalnosti.
Da li u putarskim poslovima ima pritisaka politike?
- Koridor 10 je veliki poslovni izazov, za sebe vezuje mnogo novca i veliku medijsku pažnju i interesovanje sveta, pa je lako razumeti želju mnogih da se u tom poslu nađu. Međutim, stalno ponavljam: amaterizmu i paradi tu nema mesta.
Šta biste učinili da je bilo pritisaka?
- O tome bih obavestio Vladu i pre svih predsednika Tadića. Poslove koji se plaćaju iz budžeta usmeravali smo ka domaćim firmama da bi građevinari stali na noge. Poslovi koji su finansirani iz inostranih kredita išli su na tendere na kojima su svi ravnopravno učestvovali.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrkonjić: Koridor nas vadi iz krize

Izvor: B92, 19.Okt.2010, 01:11

Beograd -- Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je cilj Vlade da završetak svih poslova na Koridoru 10 bude do maja 2012. godine..."Taj zadatak smo dobili i od predsednika Tadića, to je zabeleženo i u desetogodišnjem planu razvoja Srbije i mi tu svoju obavezu moramo da izvršimo...

Nastavak na B92...

Mrkonjić: Koridor nas vadi iz krize

Izvor: YU-Build.rs, 19.Okt.2010

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je cilj Vlade da završetak svih poslova na Koridoru 10 bude do maja 2012. godine. "Taj zadatak smo dobili i od predsednika Tadića, to je zabeleženo i u desetogodišnjem planu razvoja Srbije i mi tu svoju obavezu moramo da izvršimo u roku", dodaje...

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.