Kori Udovički: Država sama mora da pribavi podatke koje ima o vama

Izvor: NovaEnergija.net, 03.Maj.2016, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kori Udovički: Država sama mora da pribavi podatke koje ima o vama

Uskoro stupa na snagu novi Zakon o opštem upravnom postupku. Šta on znači za građane i privredu i šta je potrebno da bi zaživeo, za naš portal govori Kori Udovički, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar Državne uprave i Lokalne samouprave.
 

 
‘U toku je izrada Zakona o elektronskoj upravi koji će bliže >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << obavezati institucije koje će morati da komuniciraju sa drugim institucijama, privredom i građanima i urediti tu komunikaciju’, zaključuje Udovički.
 
Prvi komentari su stigli od predstavnika online zajednice, a mi vam, u nastavku, prenosimo nekoliko njih:
 
Slobodan Marković, RNIDS:
 
“Slobodno se može reći da odredbe novog zakona unose pravu malu revoluciju kako u sam upravni postupak, tako i u odnos države prema građanima i privredi, i predstavljaju snažan impuls razvoju e-uprave u Srbiji. Ipak, treba imati u vidu i nizak opšti nivo kapaciteta državnih organa za primenu IKT u svakodnevnom poslovanju. Jasno je, stoga, da će jedan od primarnih ciljeva nove Vlade morati da bude hitno obezbeđivanje uslova za delotvornu primenu novog Zakona o opštem upravnom postupku, odnosno usvajanje podzakonskih akata, obučavanje državnih službenika, stvaranje tehničkih i organizacionih uslova za međusobno povezivanje državnih organa, razvoj alata i servisa za vršenje elektronskog uvida u podatke o kojima se vodi službena evidencija, kao i elektronsku razmenu dokumenata, gde je to neophodno. Ovo je korak koji se odlaže već barem deset godina, valjda u nadi da ćemo jednom doći neki bolji trenutak… Sada je napravljen značajan iskorak i najveća opasnost preti od propuštanja da se zapne i iskoristi ova prilika (tj. od vraćanja na staro, beskonačnog odlaganja rokova za primenu zakona i sl.).”
 
Dule Nedeljković, književnik
 
“#novaenergija definitivno postaje lider inovacija u našim životima. Samo jednim klikom smo udaljeni od rasterećivanja u odnosu na socijalnu komunikaciju koja nam je svima živote toliko puta uružnjavala… Ideja 100%!”
 
 
 
 
 

Aleksander Segedi, knjigovođa:
 
“Odredba Zakona o opštem upravnom postupku, koji stupa na snagu 8. Juna 2016. po kojoj će institucije morati same međusobno da razmenjuju dokumentaciju koju je, do sada, građanin morao sam da “juri” i “prilaže” – predstavlja nešto što će konačno građanina osloboditi nepotrebne nervoze pred šalterima državnih institucija i smatram da će konačno biti korak ka partnerstvu građanina sa institucijama; nama, građanima, sledeći korak jeste da zahtevamo što brže sprovođenje pomenutog Zakona – jer, nadam se, niko ne želi da ovo ostane slovo na papiru. A Mice Ubice – u muzej voštanih figura!”
 
A šta vi mislite?

Nastavak na NovaEnergija.net...






Povezane vesti

Počela primena Zakona o inspekcijskom nadzoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2016, 11:17

U Srbiji je počeo da se primenjuje Zakon o inspekcijskom nadzoru, čiji je cilj da po prvi put na celovit način uvede red u rad inspektora, doprinese smanjenju sive ekonomije i štiti privrednike koji posluju legalno.Kako je objavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, puna primena zakona...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.