Konvoj humanitarne pomoći stigao u Zvečan (FOTO)

Izvor: S media, 16.Dec.2011, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konvoj humanitarne pomoći stigao u Zvečan (FOTO)

Humanitarna pomoć, koja je na odluku predsednika Ruske federacije Dmirtija Medvedeva, upućena Srbima na Kosovu i Metohiji predata je danas Crvenom krstu Srbije u Zvečanu.

Konvoj sa oko 300 tona humanitarne pomoći predat je u prisustvu ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Konuzina i predsednika opština Zvečan i Zubin Potok, Dragiše Milovića i Slaviše Ristića. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Kosovo: Ruski konvoj i dalje blokiran

Konuzin:Samit Rusija-EU zbog konvoja (VIDEO)

Milović se zahvalio Rusiji u ime građana opština severa Kosova na upućenoj pomoći, posebno vozačima koji su, kako je rekao, nepravedno zadržani tri dana na administrativnom prelazu.

On je ocenio da je ova pomoć pre svega potrebna za interno raseljena lica, koja se ni 12 godina od dolaska međunarodnih snaga nisu vratili svojim kućama.

Više od humanitarne pomoći, kako je dodao, znači podrška Rusije Srbima na Kosovu da ostanu na svojoj zemlji.

Ambasador Konuzin je ukazao da je kolona kamiona prošla preko evropskog dela Ruske Federacije, Ukrajine i Srbije i svuda je dobijala pomoć.

Samo na administrativnoj liniji Kosova, kako je naglasio, kretanje konvoja je bilo blokirano, zbog čega je izgubljeno vreme.

Razlog za kašnjenje ruske pomoći - carinski pečat

Osnovni razlog za kašnjenje isporuke humanitarne pomoći iz Rusije za Srbe na Kosovu

bio je nesporazum oko toga koji pečat staviti na carinskim papirima - kosovski ili neki drugi, izjavio je danas profesor na Prištinskom univerzitetu Milan Bačević.

Na konferenciji za novinare u zgradi Opštine Kosovska Mitrovica, Bačevićn je optužio predsednika Srbije Borisa Tadića da vrši pritisak na predsednike opština sa severa Kosova kako bi "ostvario nešto što je obećao on ili neko od njegovih najbližih saradnika".

Konuzin se zahvalio svima koji su učestvovali u pronalazenju rešenja koje je omogućilo nastavak kretanja konvoja, posebno predsednicima opština severa Kosova.

Konuzin je podvukao da Rusija pomno prati zbivanja na Kosovu i da je uz Srbe.

Konvoj sa ruskom pomoći, koji je od utorka bio blokiran na administrativnom prelazu Jarinje, krenuo je jutros, nešto posle 07:25 sati u pravcu Kosovske Mitrovice.

Nakon što je postignut dogovor oko prelaza 27 kamiona sa oko 300 tona humanitarne pomoći uz pratnju tri džipa Euleks policije tokom noći teretnjaci su prošli kontrolu na prelazu Jarinje.



Tri džipa Euleks policije sinoć su, preko prelaza Merdare, a potom iz centralne Srbije, pristigla na administrativni prelaz Jarinje, nakon čega su pripadnici Euleks carine ponovo počeli kontrolu i propuštanje kamiona.


Konvoj sa ruskom pomoći stigao je na administrativni prelaz Jarinje u utorak pre podne, a nakon što su propuštena dva kamiona, Euleks carina je zaustavila proceduru propuštanja teretnjaka.

Za danas je ponovo zakazana sednica Odbora za Kosovo i Metohiju. Sednica je započeta krajem novembra, a do sada je odlagana u pet navrata na zahtev poslanika opozicije.

(Smedia/Beta,Tanjug, Foto: Beta)
Pogledaj vesti o: Eulex,   Ambasador Rusije

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski konvoj prešao Jarinje

Izvor: Vesti-online.com, 16.Dec.2011

Prvi kamioni sa humanitarnom pomoći ruske vlade noćas, nešto posle ponoći, prošli su prelaz Jarinje, pošto je ranije postignut dogovor o prolasku ruskog konvoja. Danas će se u Zvečanu obaviti primoredaja pomoći, saopštila Ambasada Rusije u Srbiji. Dogovoreno je da tri Euleksova džipa prate...

Nastavak na Vesti-online.com...

Ruski konvoj stiže na odredište

Izvor: Šumadija Press, 16.Dec.2011

Konvoj sa ruskom pomoći za Srbe na severu Kosmeta, koji je od utorka bio blokiran na administrativnom prelazu Jarinje..

Nastavak na Šumadija Press...

Ruski kamioni stigli u Zvečan

Izvor: Radio 021, 16.Dec.2011

Humanitarna pomoć iz Rusije upućena Srbima na Kosovu predata je danas Crvenom krstu Srbije u Zvečanu.

Nastavak na Radio 021...

Ruski konvoj kasnio tri dana zbog - carinskog pečata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2011

ZVEČAN/KOSOVSKA MITROVICA -..Osnovni razlog za kašnjenje isporuke humanitarne pomoći iz Rusije za Srbe na Kosovu bio je nesporazum oko toga koji pečat staviti na carinskim papirima - kosovski ili neki drugi, izjavio je danas profesor na Prištinskom univerzitetu Milan Bačević...Na konferenciji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ministarska konferencija STO odobrila čitav paket dokumenata o pridruživanju Rusije ovoj organizaciji

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2011

16.12.2011. -..Ministarska konferencija STO odobrila je čitav paket dokumenata o pridruživanju Rusije ovoj organizaciji. Odobrene su obaveze RF za dostup na tržište usluga, robe, kao i protokol o pridruživanju. Predsednik Dmitrij Medvedev zahvalio je članovima konferencije za tu odluku, saopštio...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.