Konferencija u Beogradu: Životna sredina je pokazatelj uspešnosti društva

Izvor: Blic, 22.Apr.2017, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija u Beogradu: Životna sredina je pokazatelj uspešnosti društva

Životna sredina je pokazatelj uspešnosti ili neuspešnosti ostalih segmenata društva zaključak je druge konferencije o održivom razvoju povodom Dana planete Zemlje u Beogradu.

Konferenciju pod nazivom "Serbia Goes Green" otvorio je ambasador Švedske Jan Lundin, govoreći o izazovima i perspektivama Srbije u ovoj oblasti.

- „Ovo je put ka otvaranju poglavlja 27, upravljanju vodama, zaštiti prirode, klimatskim promenama, svim onim stvarima koje su deo integracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU i zato su ovo ekstremno važna pitanja za Srbiju - rekao je Lundin.

On je dodao da je to najteži odeljak koji treba da se otvori, ako se uzmu u obzir ključni zakonski propisi.

- To je dugoročan proces, bitno je da napravimo značajan napredak, jer se taj proces neće brzo završiti. Ako pogledamo u budućnost možemo da otvorimo potpuno novi deo ekonomskog razvoja, Švedska radi na fosilnim gorivima, Srbija svakako može da se uhvati u koštac sa svim tim problemima i mi ćemo joj pomoći - rekao je Lundin.

Učesnici prvog panela o poglavlju 27 složili su se da je najveći izazov za Srbiju promena svesti o važnosti zaštite životne sredine.

Na konferenciji je naveden primer Novog Sada kao jedan od retkih gradova koji ima poseban organ u ovom sektoru - Gradsku upravu za zaštitu životne sredine.

Učesnici panela o obnovljivim izvorima energije zaključili su da se na polju vetroparkova, solarnih panela i biomase trendovi i svest u Srbiji u prethodnih 10 godina pozitivno menjaju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.