Izvor: Politika, 29.Maj.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su višegodišnji odbornici ostali bez vlasti u opštini

Boban Mitić (SPS) i Božidar Živković (DS) izabrani u Opštinsko veće, pa smenjeni i tako ostali bez mandata

Žitorađa – Kad krenu politička prepucavanja, sva je prilika, kod nas u Srbiji nevolje su veće što su mesta manja. U Žitorađi kao da se potvrđuje ta istina. Otkad je ustrojeno višestranačje, ovde se vlast menja neuobičajeno često. I, naravno, smenjuju se odmah svi funkcioneri. Za pripovest je, kažu, slučaj Miće Vulića koji je pet puta biran i smenjivan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na direktorska mesta u biblioteci i prosvetnim ustanovama. Sada je penzioner i piše knjige o Žitorađi i njenim selima, pa više ne brine za političarenja.

Ipak, Božidaru Živkoviću iz DS-a i Bobanu Mitiću iz SPS-a niko nije mogao do sada da oduzme odborničke mandate. Prvi je, kaže, 25 godina bio odbornik, a i drugi samo nešto malo manje. Ali, eto, i to se dogodilo ovih poslednjih majskih dana. Naime, oni su na sednici Skupštine opštine izabrani za članove Opštinskog veća, čime im je prestao odbornički mandat. Njihova mesta zauzeli su drugi odbornici.

Ali, i Božidar i Boban su odbili tu funkciju. Pošto su bili izričiti u odbijanju, odbornici su ih „smenili“ sa tek izabranih funkcija i za članove Veća izabrali druge. Time su Mitić i Živković izgubili svaku vlast u ovoj opštini. A zašto su odbili? Na to pitanje oni su nam zdušno odgovorili – zato što ih niko nije pitao da li to hoće. „To je bio način da nas se otarase, a naročito mene, jer sam nepoštedni kritičar svega što se ne radi dobro, pa im smetam“, kaže Boban Mitić.

Slađan Mladenović, predsednik opštine, međutim, tvrdi za „Politiku“ da je on kao predlagač, u dogovoru sa čelnim ljudima opštine, imao nameru da baš te dugogodišnje i iskusne odbornike angažuje u izvršnoj vlasti, kako bi ova mala i privredno zaostala opština krenula bar malo napred.

– Odnos stranaka u lokalnoj vlasti se ne menja, jer su mandati i dalje ostali njihovim strankama i one su imenovale nove odbornike. Nama uopšte nije bilo potrebno da na bilo koji način dobijemo apsolutnu većinu. Jer, od 31 odborničkog mesta mi imamo 19, što je sasvim dovoljno – kaže predsednik Mladenović. On tvrdi da je o tome razgovarao sa ovom dvojicom, ali da je na samoj sednici grupa opozicionih odbornika negodovala i nazivala ih izdajnicima, posebno Živkovića, koji je, inače, bio jedini odbornik iz DS-a u ovoj skupštini.

Boban Mitić i Božidar Živković, međutim, tvrde da sve to nije tačno i da će istinu dokazati na Upravnom sudu, kom su podneli žalbe.

Predsednik Slađan Mladenović kaže da opština ima mnogo veće probleme od ta dva odbornička mandata. „Mi smo ušli u velike poslove za unapređenje poljoprivrede i dovođenje investitora u ovaj naš Dobrič, koji ima sve uslove da se u njemu zaista dobro živi, kao što mu i ime kaže. Za to je potrebno samo da se svi složimo i uložimo i znanje i iskustvo, a ne da se zapetljavamo u praznim političkim borbama“, kaže on.

----------------------------------

Bivši predsednik opštine isključen iz DS

Prokuplje – Na sednici Opštinskog odbora, održanoj ovih dana, iz Demokratske stranke isključeni su dosadašnji njeni veoma aktivni članovi. Isključen su Milan Arsović, dugogodišnji predsednik opštine Prokuplje sve donedavno kad su vlast preuzeli naprednjaci, i Biljana Popović, aktuelni opštinski odbornik.

Kako stoji u saopštenju OO DS-a Prokuplja, razlog za ova isključenja su „nepoštovanje stranačke discipline, kršenje statuta i nanošenje štete ugledu DS-a“.

Oni su, navodi se, na poslednjoj sednici SO Prokuplje napustili odborničku grupu DS-a i osnovali svoju pod nazivom Socijalna pravda. To su u OO DS protumačili kao „sinhronizovanu aktivnost sa predsednikom SNS-a dr Darkom Laketićem u pokušaju da se DS oslabi pred predstojeće izbore“, kako bi se stvorila većina u izbornoj komisiji. Uz to ovo dvoje su optuženi i da su „direktno odgovorni za pad rejtinga DS-a“.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.