Jordan: Sirijci se vraćaju u domovinu

Izvor: Akter, 05.Okt.2015, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jordan: Sirijci se vraćaju u domovinu

Sve više sirijskih izbeglica vraća se iz Jordana u ratom opustošenu domovinu, zbog drastičnog smanjenja pomoći te zemlje, nedostatka novca kojim mogu da plate krijumčarima odlazak u Evropu, ili zbog nostalgije, ocenila je agencija AP

Prema rečima izbeglica i zvaničnika, povratak Sirijaca u domovinu, kao i talas migranata u Evropi, pokazuju da su uslovi u regionalnim zemljama koje su ih prihvatile sve manje podnošljivi.

"Više ne dobijamo pomoć", kazao je Adnan >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << (47) u izbegličkom kampu Zatari na severu Jordana čekajući da prijavi svoju porodicu za povratak autobusom do sirijske granice.

Predstavnik Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Jordanu, Endru Harper izrazio je zabrinutost zbog rastućeg broja povratnika.

"To je opasan izbor za ljude", kazao je on dodajući da povratak izbeglica, uglavnom žena i dece, u ratom opustošenu Siriju predstavlja "neuspeh međunarodne zaštite".

Više od četiri miliona Sirijaca napustilo je domovinu zbog građanskog rata koji je počeo 2011. godine. Većina se naselila u Turskoj, Libanu i Jordanu, a pošto im je zabranjeno da rade, zavise od pomoći.

Prema podacima UN, 3.853 osobe vratile su se u Siriju tokom avgusta, dok se njih 1.934 vratilo u julu.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbeglicama se smučilo u Jordanu, vraćaju se u Siriju

Izvor: Vesti-online.com, 05.Okt.2015

Zbog teških uslova života u egzilu sve veći broj sirijskih izbeglica iz Jordana vraća se u ratom opustošenu domovinu...Posle drastičnog smanjenja humanitarne pomoći, većina izbeglica ne može da preživi u izgnanstvu, ne mogu da plate krijumčarima da ih prebace u Evropu, a neki su i nostalgični...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.