Janković podržava napore nadležnih organa u unapređenju postupka azila

Izvor: Blic, 19.Jun.2016, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković podržava napore nadležnih organa u unapređenju postupka azila

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je danas da podržava napore nadležnih organa u unapređenju postupka azila i daljem pružanju humanitarne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju i naglasio da je pored humanitarnog aspekta, važno i dosledno poštovati obavezu nekažnjavanja izbeglica za nezakonit ulazak i boravak.

Povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica zaštitnik građana je podsetio da se ne smeju zanemariti ni osnovni postulati na kojima počiva sistem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaštite izbeglica: zabrana proterivanja ili vraćanja silom, pristup postupku azila i obezbeđivanje fer i efikasne procedure azila.

On navodi da, iako je broj izbeglica koji prolaze kroz Srbiju sada značajno smanjen u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo oko 600.000, svakodnevno u našu zemlju uđe u proseku oko 300 izbeglica.

Unapređenje položaja i postupanja prema najugroženijima, a pre svega maloletnicima, naročito onima bez pratnje, treba postaviti kao jedan od prioriteta, naveo je Janković koji je nadležnim organima od eskalacije izbegličke krize 2015. godine do danas uputio 42 preporuke.

U saopštenju je navedeno da su nadležni organi postupili po većini preporuka, a uz podršku brojnih međunarodnih i nevladinih organizacija posvetili su značajnu pažnju humanitarnom zbrinjavanju izbeglica.

U brojnim prihvatnim centrima i centrima za azil omogućen je smeštaj, relativno dobri uslovi za održavanje higijene, hrana, obuća, odeća, higijenski paketi i drugo, kaže zaštitnik.

On dodaje da su pored brojnih problema sa kojima se izbeglice susreću tokom svog puta, dodatni problem i jezičke barijere i poteškoće u komunikaciji.

U cilju unapređenja sopstvenog rada i omogućavanja veće dostupnosti i lakše komunikacije, zaštitnik građana omogućio je izbeglicama da mu se obrate na maternjem jeziku, tako što su formulari za pritužbe prevedeni na jezike koje izbeglice uglavnom govore (arapski, farsi, urdu i paštu).

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.