Janković: Nedopustivo tabloidno izveštavanje o nasilju nad ženama

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Nedopustivo tabloidno izveštavanje o nasilju nad ženama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je senzacionalističko izveštavanje o nasilju nad ženama nedopustivo i poručila da zbog grubog kršenja etičkog kodeksa novinara u izveštavanju očekuje reakciju medijskih udruženja.
Brankica Janković je, povodom poslednjih pisanja medija o brutalnom porodičnom nasilju nad jednom javnom ličnosti u Srbiji, saopštila da se, umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da zaštite identitet žrtve, u javnost iznose irelevantne činjenice iz života te osobe čime se nasilje relativizuje, prenosi Tanjug.

"Nasilje u porodici nije privatna stvar koje se treba stideti i sakrivati, ali nikako nije ni tabloidno iznošenje detalja iz privatnog života žrtve koja se time omalovažava, čime se posredno implicira da je navodno izazvala nasilnika i stvara utisak da je nasilje opravdano", istakla je Janković.
Kako se dodaje zbog grubog kršenja etičkog kodeksa novinara, poverenica očekuje i reakciju medijskih udruženja, jer izveštavanje o nasilju u porodici, direktno oblikuje stavove građana i građanki u Srbiji.
"Upravo zato što mediji imaju presudnu ulogu u formiranju javnog mnjenja, na njima je odgovornost i zadatak da kroz svoje izveštavanje zaštite žrtvu i nedvosmisleno poruče da je nasilje krivično delo i da mora biti kažnjivo", istakla je Janković.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti poručila je i da je nedopustivo da se krivica počinioca nasilja ublažava "olakšavajućim" okolnostima poput "bio je fin, vredan i radan čovek", što je, kako je ocenila, čest primer.
Janković je upozorila da je poslednji slučaj nasilja u porodici o kome je kroz medije obaveštena javnost u Srbiji, poslednji alarm za reakciju nadležnih organa i hitno preduzimanje svih neophodnih mera kako bi se ova užasna pojava zaustavila.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.