JankoviĆ: Pritužbe na one koji treba da budu podrška Romima

Izvor: RTS, 07.Apr.2016, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JankoviĆ: Pritužbe na one koji treba da budu podrška Romima

Zabrinjavajuće je da gotovo svaka druga pritužba zbog diskriminacije dolazi od romske polupacije, zabrinjava i odnos pojedinih predstavnika organa javne vlasti prema Romima i Romkinjama, problem je i što veliki broj njih živi u neformalnim naseljima, kaže Brankica Jankovićm, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.
Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, poverenica kao poseban problem ističe da su česte >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pritužbe za diskriminaciju protiv onih na čiju podršku romska nacionalna manjina treba da računa.

Zato, dodaje u saopštenju, poverenica smatra da Svetski dan Roma ne sme da ima samo simboličan značaj, nego je dobra prilika da se još jednom upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj ove nacionalne manjine.
Janković se danas tim povodom, a u okvir kampanje "Mesec romskog ženskog aktivizma", sastala s predstavnicama Ženske romske mreže.
Teme sastanka bile su ekonomsko osnaživanje Romkinja, njihov položaj u javnom i političkom životu, suzbijanje i sprečavanje nasilja u porodici, kao i razbijanje stereotipne slike o pripadnicama romske nacionalne manjine.
Ukazujući na problem stanovanja i život u neformalnim naseljima, Janković je ocenila da to otežava pristup drugim ekonomskim i socijalnim pravima, kao što su obrazovanje, zaposlenje, zdravstvena zaštita.
Zato je, smatra, neophodna promena odnosa društva i preduzimanje adekvatnog niza mera kao odgovor države, među prvima potpuno uključivanje sve romske dece u obrazovni sisitem, kojim će se Romima i Romkinjama obezbediti ravnopravan i dostojanstven život.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ODBOR: VEOMA MALO UČINJENO NA INTEGRACIJI MANJINA

Izvor: JUGpress.com, 07.Apr.2016

BUJANOVAC..Povodom svetskog Dana Roma 8. aprila, Odbor za ljudska prava (OLJP) podseća da je veoma malo učinjeno što se tiče integracije manjina u Preševu, Bujanovcu i Medvedji, naročito u oblastima zapošljavanja i ostvarivanja socijalnih i gradjanskih prava...Odbor za ljudska prava već godinu...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.