Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JOŠ SEDAM DANA ZA PREDAJU ORUŽJA Ističe rok da se bez sankcija odreknete pištolja, pušaka, municije...

Svi koji do 1. novembra predaju nelegalno oružje i municiju neće krivično odgovarati i neće morati da dokazuju njihovo poreklo.

Kako objašnjavaju iz MUP-a, građani koji imaju odobrenje za držanje trofejnog oružja dužni su da do 5. marta sledeće godine preregistruju, prodaju, onesposobe ili predaju to naoružanje.

Primera radi, u PU Kraljevo do sada je podneto sedam zahteva za legalizaciju oružja. Uglavnom se radi o lovačkim i vazdušnim puškama i starom oružju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Imali smo do sada i predaju jednog automata, tri automatske puške, 13 pištolja, dve ručne bombe, jedne granate, 1.329 komada municije i pet delova za oružje - rečeno je „Blicu“ u policiji u Kraljevu.

Neovlašćeno držanje oružja je krivično delo za koje je predviđena kazna zatvora od tri meseca do 10 godina, a kazna zavisi od vrste oružja i da li se radi o neovlašćenom držanju ili nošenju oružja.

Vlasnici trofejnog oružja koji bi da ga preregistruju, treba da to učine do 5. marta 2017. Moraju da podnesu zahtev za preregistraciju, odnosno prijavu oružja iz kategorije C.

Skupi oružari

Marko Sretenović iz Kraljeva kaže da je nasledio pušku od svog oca, a ona je pripadala i dedi. Za njega osim sentimentalne, nema nijednu drugu vrednost.

- Ne znam koliko će me koštati. Otac mi je umro, ostala je puška, koja me podseća na njega, i nije korišćena 20 godina. Ne znam ni gde mogu da nađem nekog oružara da je zalije ili onesposobi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.